Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 16 maja 2016

Pikantny sos do grilla

Sos z harissą
Pikantny sos do grilla 
Wiosną i latem najczęściej przygotowywanym przeze mnie sosem jest popularne tzatziki. Tym razem pokusiłam się o zrobienie go w troszkę innej wersji, podkręconej pikantną pastą harissa. Taki sos idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami lub warzywami. Jeśli lubicie pikantne dodatki do potraw, to z pewnością przypadnie Wam on do gustu.

Pamiętajcie o tym, by do przygotowania tego dipu użyć bardzo gęstego jogurtu greckiego. Jeśli jogurt nie jest wystarczająco gęsty, można go odcedzić na gazie przez 1-2 godziny (jogurt przekładamy na durszlak wyłożony złożoną na pół gazą). Pozbędziemy się dzięki takiemu zabiegowi nadmiaru serwatki.

Ostry sos na grilla

DIP Z OGÓRKIEM I HARISSĄ (PIKANTNE TZATZIKI)

Składniki:
  • 250 g zimnego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2-1 łyżeczka pasty harissa (lub więcej wg preferencji)
  • 1 podłużny ogórek
  • 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej
  • sól do smaku
  • oliwa do skropienia sosu
Przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki. Kroimy go wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne. Warzywo trzemy na tartce na dużych oczkach. Czosnek drobno siekamy, a następnie rozcieramy ze szczyptą soli bokiem noża na pastę (lub w moździerzu). Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, czosnek, pastę harissa, melasę, odciśniętego z nadmiaru soku ogórka. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą. Wierzch kropimy oliwą. Przed podaniem sos można dodatkowo schłodzić w lodówce. Dip podajemy jako dodatek do grillowanych warzyw i mięs. 

Polecam Wam także przepis na sos tzatziki:

 Jak zrobić sos tzatziki?
Sos tzatziki

Pikantny sos na grilla przepis
Pikantny sos do grilla 

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

3 komentarze:

  1. Czym można zastąpić melase?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja, a jak jeszcze patrzę na te warzywka obok to już jestem maksymalnie głodna !!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->