Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 3 marca 2016

Potrawka z ciecierzycy i batatów

Batat gulasz
Potrawka z ciecierzycy i batatów

Po pilawie z ciecierzycą i marchewką, kolej na smaczną potrawkę z tym strączkiem. Tym razem to warzywny gulasz wzbogacony o dodatek batatów i słodkiej papryki. Smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Lubię takie nieskomplikowane dania, które robią się praktycznie same.

Potrawkę z batatem najlepiej serwować z dodatkiem kuskusu lub bulguru. Sprawdzi się także kasza jaglana w wersji bezglutenowej. Po raz kolejny inspirowałam się przepisem pochodzącym z książki "Veggiestan". Razem ze mną wypróbowała go Emilia z blogu Turcja od kuchni

Bataty przepisy

POTRAWKA Z CIECIERZYCY I BATATÓW

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • 1-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 1 batat (około 350 g waga przed obraniem)
  • pół papryki (czerwonej lub żółtej)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku (lub więcej do smaku)
  • 150 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej (waga po ugotowaniu)
  • sól do smaku
  • 30 g rodzynek
Do posypania: natka pietruszki
Do podania: kuskus lub bulgur, w wersji bezglutenowej kasza jaglana

    Przygotowanie:

    Słodkiego ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, smażymy przez 3-4 minuty. Dorzucamy batata, obsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy paprykę, wlewamy pomidory, około 1/3 szklanki wody, dodajemy curry w proszku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż batat będzie miękki. W trakcie gotowania dolewamy w razie potrzeby odrobinę wody na patelnię. Pod koniec dorzucamy ciecierzycę (odsączoną), rodzynki, doprawiamy sos solą do smaku. 

    Gdy potrawka się gotuje, przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kuskus nakładamy na talerze, polewamy potrawką z batatem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy. 

    Batat gulasz
    Potrawka z ciecierzycy i batatów

    Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

    12 komentarzy:

    1. Bardzo fajny przepis. Wprowadzę go do domowych obiadów :-)

      OdpowiedzUsuń
    2. Proste i szybkie, nic tylko trzeba wypróbować:-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zrobiłam i mogę tylko dopisać do mojego poprzedniego komentarza, że jest nie tylko proste i szybkie, ale też bardzo smaczne:)

        Usuń
    3. Orientalne smaki :) Ale połączenie składników zachęca ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Wspaniała potrawka, zajadaliśmy się całą rodziną. Dziękujemy za wspaniałe dania! :)
      Właściwie zjadłabym wszystko, co jest na Twojej stronie :D

      OdpowiedzUsuń
    5. Ja też kocham takie warzywne gulasze! Pominęłabym tylko dodatek rodzynek, bo ich nie znoszę.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja z kolei nie wyobrażam sobie tego, orientalnego, dania bez rodzynek, Dodają wspaniałej, subtelnej słodyczy do pomidorów :))

        Usuń
    6. Po prosu obłędne danie!!!! Polecam gorąco!!!

      OdpowiedzUsuń
    7. Zrobiłam dzisiaj i nie zostawię tego bez komentarza. Pyszne danie. Na początku dość niechętnie patrzyłam na te rodzynki i przyznam, że wsypałam ich mniej... to był mój błąd. Rodzynki odgrywają tutaj bardzo dużą rolę. Danie pierwsza klasa!

      OdpowiedzUsuń
    8. weszło do menu od razu po publikacji przepisu i pozostaje dotej pory!

      OdpowiedzUsuń
    9. właśnie zrobiłam zamiast batatu dałam dynię pirzmową a zamiast rodzynek żurawinę (bo nie miałam w szafkach)- wspaniałe. A jak szybko się robi...

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    TOP