Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 15 września 2015

Korniszony z chili

Ogórki konserwowe z chili na zime
Korniszony z chili 
W miniony weekend udało nam się zakupić na targu malutkie ogórki. Od razu wiedziałam, że przygotujemy je w wersji pikantnej z chili. Uwielbiam takie korniszony jako dodatek do kanapek i od czasu do czasu zdarza mi się kupować je w sklepie. Do każdego słoiczka dorzuciłam całą papryczkę czereśniową. Oczywiście ilość chili i rodzaj użytej odmiany dostosujcie do własnych preferencji. Ja ostateczny efekt będę mogła ocenić dopiero za około miesiącu, gdy ogórki przejdą smakiem dodatków. 


Korniszony na zimę

KORNISZONY Z CHILI

Składniki (na około 8-9 słoików po 330 ml):
  • 1-1,5 kg malutkich ogórków gruntowych
  • 7 ząbków czosnku (lub mniej, ilość wg preferencji)
  • 7 małych papryczek czereśniowych (cherry chili), ew. inne odmiany*
  • nasiona gorczycy, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy w ziarnach
  • zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10 %, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki oleju
Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy. Ja umieszczam je w misce, zalewam zimną wodą i zostawiam na 15 minut. Później dokładnie płuczę pod strumieniem zimnej wody. Przygotowujemy suche, wcześniej umyte i wyparzone słoiki i zakrętki. Do każdego wsypujemy 1/3 łyżeczki nasion gorczycy, kawałek listka laurowego, 1 ziele angielskie, 2-3 ziarenka pieprzu. Dokładamy chili (ja papryczki przekroiłam na pół) oraz czosnek. W słoikach układamy ogórki. Należy ułożyć je dość ciasno, jednocześnie uważając, aby ich nie uszkodzić. Składniki zalewy umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia (cukier i sól muszą się wcześniej rozpuścić) i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy tylko do zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy, stawiamy na ręczniku kuchennym do góry dnem i przykrywamy drugim ręcznikiem. Pozostawiamy je tak do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenosimy do spiżarki. Korniszony z chili są dobre po około miesiącu.

Uwagi:

- ilość chili i czosnku dostosujcie do własnych preferencji. Możecie dorzucić do słoika kawałek świeżego chili, malutką papryczkę czereśniową, chili suszone lub nawet chili w proszku.


Wypróbuj koniecznie mój ulubiony przepis na ogórki konserwowe:

Ogórki konserwowe sprawdzony przepis
Ogórki konserwowe

Papryka czereśniowa (cherry chili)

Pikantne korniszony
Korniszony z chili 
Czas przygotowania: 40 minut.

2 komentarze:

  1. Kiedyś zdarzyło mi się kupić takie korniszony, ale własne na pewno o niebo lepsze. Nigdy nie słyszałam o takim typie chili, kolor przepiękny, faktycznie kojarzy się z czereśniami. Czy takie ukiszone chili też do czegoś można użyć czy to raczej do wyrzucenia?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konserwowe chili po pozbawieniu pestek i posiekaniu można wykorzystywać jako dodatek do sosów, marynat itp.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP