Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 30 września 2015

Buraczki tarte na zimę (do słoików)

Buraczki tarte na zimę (do słoików)

Jednym z naszych ulubionych dodatków do obiadu są marynowane buraczki. Przygotowuję je na dwa sposoby: klasycznie na samych burakach i z dodatkiem papryki i cebuli. Obie wersje są pyszne i jeśli mam być szczera, to ciężko mi zdecydować, która smakuje lepiej. 

Przepis na tarte buraczki, które dziś Wam prezentuję mam od mojej Mamy. Zapewne dostała go od którejś z koleżanek lub znalazła w gazecie.Według tego sposobu robimy buraki od bardzo wielu lat. Buraczki możecie zetrzeć na dużych lub na małych oczkach, zależnie od Waszych upodobań. Ja zdecydowanie bardziej wolę buraki w większych kawałkach.

Do czego podawać tarte buraczki? To niezastąpiony dodatek do zrazów w sosie i kotletów. A Wy z czym najczęściej jadacie buraczki ze słoika?


BURACZKI TARTE NA ZIMĘ

Składniki:
  • około 3 kg buraków
  • zalewa: pół szklanki octu 10 %, 1/4 szklanki oleju, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Gotowanie buraków: Buraki w skórkach umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą. Gotujemy je do miękkości. Czas gotowania będzie uzależniony od wielkości buraków i zajmie kilkadziesiąt minut. Jeśli w trakcie gotowania woda zbytnio odparuje, uzupełniamy ją tak, aby zakrywała buraki. Ugotowane buraki odcedzamy i studzimy.

Przestudzone buraki obieramy ze skórki. Pamiętajcie o tym, aby założyć rękawiczki! Kolejno trzemy je na tartce jarzynowej na dużych oczkach i umieszczamy w dużej misce lub garnku (buraki możecie zetrzeć także na małych oczkach, to kwestia gustu). Składniki zalewy umieszczamy w drugim garnku. Gotujemy do rozpuszczenia soli i cukru. Zalewę wylewamy na buraki, dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do suchych, wcześniej wyparzonych i umytych słoików. Słoiki z buraczkami zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10-15 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy i odstawiamy na ręcznik kuchenny do góry dnem. Przykrywamy drugim ręcznikiem i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Gdy słoiki ostygną, przenosimy je do spiżarki. Tarte buraczki to pyszny dodatek do dań obiadowych. Ja podaję je najczęściej do zrazów, mięs w sosie, kotletów.

Polecam wypróbować również 
przepis na marynowane buraczki w plastrach:

 Marynowane buraczki w kawałkach na zimę
Buraczki w plastrach na zimę


Buraczki tarte na zimę (do słoików)



Czas przygotowania (bez uwzględnienia czasu przeznaczonego na gotowanie buraków): 1 godzina.

21 komentarzy:

  1. u mnie zawsze do klusek śląskich w sosie pieczeniowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym zjadła takie buraczki z ziemniakami i jakiś wege kotletem. Albo jako dodatek do klusek śląskich/łyżką kładzionych i sosu grzybowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczne :) choć chyba wolę ćwikłę,taką na ostro :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię takie same wg przepisu mojej mamy :) PYSZNE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraczki bez cukru.
      Buraki ok. 3 kg. Ocet winny 4-5 łyżek. Chrzan 3-4 łyżki. Czosnek 4-5 ząbków. Sól 1 łyżeczka. Pieprz w/g uznania. Wysmakować, ewentualnie dołożyć przypraw w/g smaku. Pasteryzować 10-15 min.

      Usuń
  5. Czy do zalewy nie trzeba dodac wody?

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę robić:-) dzisiaj:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i zrobione pierwsze 5kg:-) dziś gotuję kolejne 5:-) przygotowałam dokładnie wg. przepisu i wyszły idealne:-) pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie robię ale 10 kg :) jak dla mnie troszkę za dużo octu ale pewnie jeszcze się przeżrą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz z 2-3 tyg. odczekać, aby przeszły smakiem. Złagodnieją i to baardzoo.

      Usuń
  9. Super, nigdy nie robiłam. A ile mniej więcej słoików wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilkanaście słoików średniej wielkości. Dokładnej liczby niestety nie pamiętam.

      Usuń
  10. Pierwszy raz robiłam i wyszły tak jak powinny, fantastyczne !!!! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz w życiu robiłam buraczki i ogromnie się cieszę, że skorzystałam z tego przepisu, są pyszne, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zrobiłam, wyszły pyszne, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne bardzo lubię mąż i dzieci również

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzis zrobilam 2 raz wedle tego przepisu. Serdecznie polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP