Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 15 lipca 2015

Golonki indycze duszone z młodą kapustą

Golonki z indyka z młodą kapustą
Golonki indycze duszone z młodą kapustą 
Golonka z kapustą to sztampowe danie, które znajdziecie w co drugiej knajpce oferującą dania z kuchni polskiej (lub światowy misz-masz, jak ma to zazwyczaj miejsce w polskich lokalach). Dziś jednak nie będzie przepisu na ogromną wieprzową golonkę z dodatkiem kiszonej kapusty. Zamiast tego na talerzu wylądowały o wiele mniejsze (i mniej tłuste) golonki indycze w towarzystwie młodej kapusty z koperkiem i warzywami. Danie ciekawe, bazujące na sezonowych składnikach, idealne na rodzinny obiad. 

Do golonek duszonych z kapustą najlepiej podawać ziemniaki. Mogą być to małe młode ziemniaczki z wody, ziemniaczne puree lub ulubione kluski. Ja postawiłam na popularne kluski śląskie

Golonka duszona z kapustą

GOLONKI INDYCZE DUSZONE Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Składniki (na 2 solidne porcje):
  • 2 golonki indycze (każda po około 350 g)
  • słodka papryka w proszku
  • 1 duża cebula, obrana i posiekana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1-2 marchewki, obrane, pokrojone w kosteczkę lub cienkie półplasterki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łodygi selera naciowego, obrane z włókien, drobno posiekane
  • 1 szklanka rosołu (u mnie rosół na kurze z kawałkiem wołowiny)
  • 500 g młodej kapusty (bez głąba i uszkodzonych liści)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do przygotowania tej potrawy będzie nam potrzebna duża wysoka patelnia (golonki muszą zmieścić się pod przykryciem na patelni). Nacinamy skórę na golonkach, przyprawiamy golonki solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na patelni rozgrzewamy olej. Golonki obsmażamy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Przesuwamy je na bok patelni, w puste miejsce dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy rosół, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię i dusimy mięso na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż golonki będą miękkie. Zazwyczaj po upływie trzech kwadransów golonki są gotowe. 

Kiedy golonki będą miękkie, dodajemy na patelnię seler, marchewkę i posiekaną kapustę. Mieszamy. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy dalej przez około 15 minut, aż kapusta będzie miękka. W trakcie duszenia kapusty, warto kilka razy ją przemieszać. Wyjmujemy golonki z kapusty i odkładamy na talerz. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy 2-3 łyżeczki mąki i rumienimy przez około 2 minuty, przygotowując jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy chochelkę płynu z kapusty i zawartość patelni przelewamy do naszej potrawki. Kapustę dokładnie mieszamy, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładamy golonki, chwilkę podgrzewamy. Golonki indycze z młodą kapustą podajemy z dodatkiem ziemniaków (gotowanych, tłuczonych, w formie puree) lub klusek, np. klusek śląskich lub kopytek. Ja do golonek  indyczych przygotowałam kluski śląskie.


Uwagi:

- Do kapusty można pod koniec gotowania (po przyprawieniu jej) dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18 %.


Wypróbuj także inne przepisy na golonkę z indyka:

Golonka miodowo-musztardowa
Golonka z indyka w miodzie
i musztardzie
Golonka z indyka z majerankiem
Golonka z indyka pieczona
z majerankiem i szałwią
 Golonka z indyka pieczona w rękawie
Golonka indycza pieczona
w rękawie




Golonki z indyka w kapuście
Golonki indycze duszone z młodą kapustą 

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

5 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądająca golonka ... Pochłaniam w całości ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przetestowałem - świetne!

    Tylko czas duszenie co najmniej o połowę dłuższy od podanego. Sam przepis trafia do zeszytu z "domowym kanononem" :)

    Dziękuję za niego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałeś trafić na "oporne" sztuki. U mnie do maks godziny duszenia są już miękkie i odchodzą od kości. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  3. Zrobiłem kilka razy - są super! Dziękuję za przepis.

    P.S. U mnie też się dusiły sporo dłużej. Warto było czekać

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP