Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 18 czerwca 2015

Sałatka z tuńczyka i pasty tahini

Sałatka z tuńczykiem i sosem tahini
Sałatka z tuńczyka i pasty tahini 
Inspiracją do przygotowania dzisiejszej sałatki była dla mnie inna potrawa, mianowicie turecki piyaz z sosem tahini. Powstała niezwykle ciekawa kompozycja smakowa, którą odtwarzam od czasu do czasu. Dressing z orzechową nutą fajnie współgra z pozostałymi składnikami. Sałatka jest ciekawa i z pewnością niebanalna w smaku. Możecie zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły, o ile oczywiście nie straszny Wam zapach tuńczyka.


Sałatka z tuńczyka i pasty tahini przepis

SAŁATKA Z TUŃCZYKA I PASTY TAHINI



Składniki (na 2-3 porcje):
  • 240 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu i odsączeniu)
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie tuńczyk w oliwie), 125 g; waga po odsączeniu
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół zielonej papryki
  • 2 jajka, ugotowane na twardo, ostudzone i obrane
  • pół dojrzałego awokado
  • 1 pomidor (250 g)
  • dressing: 1 łyżka pasty tahini, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce umieszczamy odsączoną ciecierzycę, dodajemy odsączonego z zalewy i podzielonego na kawałki tuńczyka, drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki, pokrojoną w mniejszą kostkę paprykę, jajka podzielone na ćwiartki, pokrojonego pomidora i awokado. Składniki dressingu łączy my przy pomocy łyżeczki, dodając w razie potrzeby niewielką ilość zimnej wody, jeśli będzie zbyt gęsty. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy.

Sałatka z tuńczykiem i sosem tahini

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy:

  1. Pyszna sałatka, chętnie bym takiej zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! I ma w sobie wszystko to co lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, a tuńczyka bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. powiem, że ciekawe smaki - niezwykle odważne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka już w pudełku :) Jutro będę testować - to będzie moja pierwsza sałatka z ciecierzycą. Mam jakąś wredną, gorzką tahini (albo nie jestem jej smakoszem) i dodałam trochę miodu do dressingu. Zapowiada się super lunch.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinna być gorzka. Jeśli jest to wina ziarna (albo kiepskie i źle przechowywane przed zrobieniem tahiny albo zbyt długo prażone). Mam nadzieję, że mimo tego sałatkę zjadłaś ze smakiem, bo miód na pewno zrobił swoje :)

      Usuń
    2. Sałatka smakowała. A tahini była gotowa ze słoika. następnym razem chyba spróbuje zrobić sama. A może masz jakąś sprawdzoną gotową?

      Usuń
    3. Najlepsza gotowa, jaką miałam, przyleciała do mnie prosto z Palestyny. Idealna w konsystencji, w smaku zero goryczki. Dopytam, czy można dostać te produkty w jakimś polskim sklepie (nazwy firmy dokładnej Ci nie podam, bo na słoiczku była po arabsku).

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->