Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 20 marca 2015

Sałatka z buraczków do obiadu

Turecka sałatka z buraków
Sałatka z buraczków do obiadu

Razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni przygotowałyśmy pancar salatası, czyli sałatkę z buraków. Turczynki przygotowują ją na kilka sposobów. Popularna jest zarówno wersja z jogurtem, jak i z oliwą. Obie są równie smaczne i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom tego warzywa.

Sałatka, którą dziś Wam prezentuję jest minimalistyczna pod względem liczby użytych składników. Pomimo tego jest niezwykle smaczna i fajnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub przystawka. Warto przygotować ją z wyprzedzeniem i pozostawić w lodówce, by wszystkie smaki się "przegryzły".

Marynowane buraczki do obiadu

SAŁATKA Z BURACZKÓW DO OBIADU

Składniki:

  • 500 g małych buraków
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraki myjemy i osuszamy. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200-220 stopni do miękkości buraków. Przy małych burakach zajmie to około 45-60 minut. Przy większych czas pieczenia się wydłuży. Stopień upieczenia buraków sprawdzamy czubkiem noża lub ostrym widelcem. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ostudzenia. 

Odwijamy folię z buraków i wyrzucamy. Warzywa obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki, kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.Buraki umieszczamy w misce, dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę. Sałatkę oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki do zamarynowania. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych.


Zasmażane buraczki do obiadu


Sałatka z buraków przepis
Sałatka z buraczków do obiadu

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

10 komentarzy:

  1. Buraczki uwielbiam i chętnie wykorzystam nowy patent na ich przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię taką sałatkę na pewno, tym bardziej że buraki uwielbiam i jem codziennie (ale zawsze albo bez niczego albo robię z nich placki). Dziś gotowałam buraki na zapas, więc na kilka dni mi starczy, ale następną porcję to już upiekę z myślą o takiej sałatce ;) Wygląda cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Składniki, które zawsze sa w domu ... ale forma podania niebanalna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to kochana już wiem, że pędzę dziś po buraczki! Pysznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka sałatka posypana prażonymi nasionami/orzeszkami i pokruszonym serem to samodzielna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę wyporóbować do pieczonej rybki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->