Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 10 lutego 2015

Polędwiczka wieprzowa z cebulą

Polędwiczka wieprzowa z karmelizowaną cebulą
Polędwiczka wieprzowa z cebulą
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą to proste i nieskomplikowane danie. Minimalistyczne pod względem liczby składników i dość szybkie w przygotowaniu. Jest doskonałym przykładem tego, że gotując, nie musimy używać ogromnej ilości produktów, aby osiągnąć ciekawy efekt smakowy. Ot cebula i mięso, połączenie na pierwszy rzut oka banalne, a mimo tego godne uwagi.

Do przygotowania tej potrawy należy użyć czerwonej odmiany cebuli. Jest łagodniejsza w smaku niż jej biała kuzynka, dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Podczas dłuższego smażenia cebula nabiera lekkiej słodyczy, z którą fajnie współgra dodatek octu balsamicznego.

Mięso przyprawiłam jedynie solą, kolorowym pieprzem i świeżym rozmarynem. Ten ostatni bardzo dobrze komponuje się z wieprzowiną. Pamiętajcie o tym, że polędwiczka nie wymaga długiej obróbki termicznej i należy pilnować, by nie smażyła się zbyt długo. W przeciwnym razie będzie twarda, a nie takiego efektu oczekujemy. 

Kotlety z polędwiczki wieprzowej z cebulą

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z CEBULĄ

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 polędwiczka wieprzowa (300 g)
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • 4 duże czerwone cebula
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:

Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra (jeśli polędwiczka jest dość wąska, plastry kroimy po skosie). Każdy plaster mięsa ugniatamy w dłoniach (do rozbijania nie używamy tłuczka, mięso jest zbyt delikatne), posypujemy posiekanym rozmarynem, oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Cebule obieramy, siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy cukier i ocet balsamiczny, gotujemy przez około 3 minuty. Wyłączamy ogień pod patelnią i przykrywamy ją pokrywką.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy kotleciki i smażymy je przez około 2,5-3 minuty z każdej strony. Polędwiczkę podajemy z dodatkiem cebuli i puree ziemniaczanego.


Inne przepisy na polędwiczkę wieprzową:

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Polędwiczka z
cebulką
 Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami
Polędwiczka z
pieczarkami
Polędwiczka wieprzowa w sosie porzeczkowym
Polędwiczka z
porzeczkami
Polędwiczka wieprzowa z szynką parmeńską
Saltimbocca z
 polędwiczki


Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą
Polędwiczka wieprzowa z cebulą
Czas przygotowania: 25 minut.

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tego typu połączenia! Fajny efekt dała czerwona cebula :)
    Uściski! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Często tak właśnie przygotowuję poledwicę!

    OdpowiedzUsuń
  3. NA pewno zrobię,uwielbiam polędwiczki!!!Dzięki za super przepis do mojego przepiśnika:)I to nie pierwszy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis. Na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. z cebulą nie próbowałam, ale kto wie... może kiedyś się skuszę, bo pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->