Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 20 grudnia 2014

Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe
Naleśniki biszkoptowe
Ostatnio to ulubione naleśniki Połówka. Chyba najbardziej delikatne i puszyste, jakie do tej pory udało mi się zrobić. Ich przygotowanie zajmuje odrobinę więcej czasu, aniżeli w przypadku klasycznych cienkich naleśników, ale uwierzcie mi na słowo: naprawdę warto! 

Od razu uprzedzam, że do ich przygotowania będzie Wam potrzebna dobra patelnia do naleśników, do której nic nie przywiera. Naleśniki są bardzo delikatne i wymagają odrobiny wprawy przy odwracaniu ich na drugą stronę. Jestem jednak przekonana, że poradzicie sobie z tym bez problemu. 

Naleśniki biszkoptowe będą wyglądać po usmażeniu tak, jak na zdjęciu powyżej. Nieszczęsny naleśnik, który uczestniczył w dalszej części sesji, to pierwszy usmażony, a jak mówi moja Teściowa, ten pierwszy albo wychodzi brzydki, albo ląduje w koszu. Niezbyt urodziwemu placuszkowi postanowiłam dać szansę i pokazać go szerszej publice. Bo co z tego, że nie jest idealny, skoro w smaku równie pyszny.

Puszyste naleśniki

NALEŚNIKI BISZKOPTOWE
Śniadanie Mistrzów #250

Składniki (na około 4 sztuki):
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze naleśniki)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, aż staną się jasne i puszyste. Dodajemy mleko i przesianą mąkę, mieszamy do połączenia. Kolejno stopniowo dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką, aż składniki się połączą. Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta przy pomocy chochelki i rozprowadzamy po dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki są bardzo delikatne, należy ostrożnie przewracać je na drugą stronę. Usmażone naleśniki odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.

Naleśniki biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami, np. dżemem lub konfiturą, farszem z białego sera i sezonowych owoców, sosem, bitą śmietaną.

UWAGI:

- do smażenia należy użyć dobrej patelni do naleśników z nieprzywierającym dnem
- dno patelni smarujemy olejem przy pomocy pędzelka
- naleśniki ostrożnie odwracamy łopatką na drugą stronę, są bowiem bardzo delikatne

Ciasto na naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe przepis
Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki dla dzieci
Naleśniki biszkoptowe

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy:

  1. wyglądają naprawdę świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być niezwykle delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama nie ubijała białek a dodawała sodę oczyszczoną (plus czasami wodę gazowaną), efekty bynajmniej wizualny był zbliżony do tego na foto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja właśnie ten pierwszy najbardziej lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne :-) Przepis znalazłam w poniedziałek, a robiłam je już dwa razy. Tata Paweł i Synek Kazik zajadają się nimi na wyścigi :-) PS. Nie doszłam jeszcze tylko do wprawy w smażeniu, nie wiem czy raczej w wysokiej czy niskiej temperaturze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki i placuszki zawsze najlepiej smażyć na malutkim ogniu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP