Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 13 listopada 2014

Pandekager, duńskie naleśniki


Naleśniki duńskie
Pandekager, duńskie naleśniki

Pandekager to cienkie naleśniki, które jada się w Danii. Najczęściej podaje się je z dodatkiem dżemu truskawkowego, cukru, syropu lub lodów. Od 2006 roku w Danii obchodzony jest pandekagedag, czyli dzień naleśnika. To święto ruchome, które wypada w ostatni dzień karnawału (we wtorek poprzedzający Środę Popielcową, tzw. Tłusty Wtorek). Wywodzi się ono z tradycji katolickiej. W okresie Wielkiego Postu nie można było bowiem spożywać jajek ani mleka, dlatego w dzień poprzedzający jego rozpoczęcie wykorzystywano właśnie te składniki. A ich nadmiar najlepiej jest spożytkować smażąc pyszne naleśniki.

Autorką przepisu, który dziś Wam prezentuję jest Ania, która od kilku lat mieszka w Danii. Przy okazji polecam Wam zajrzeć na jej bloga. Znajdziecie tam mnóstwo smakowitych przepisów. Aniu dziękuję Ci za podesłanie receptury danske pandekager.


Przepis na duńskie naleśniki bierze udział w akcji Ani

Naleśniki duńskie

PANDEKAGER
(DANIA)
Śniadanie Mistrzów # 241
Z naleśnikiem dookoła świata # 23

Składniki (na około 8 naleśników):
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 400 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju
  • do podania: dżem truskawkowy, cukier 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy nasionka z laski wanilii, mieszamy trzepaczką do połączenia. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. Naleśniki podajemy z dżemem truskawkowym i cukrem. 

Czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy:

  1. Oj jadłabym. :) Wyglądają pysznie, a poza tym uwielbiam cienkie naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Ja za nimi przepadam... Choć w sumie dużo się od naszych nie różnią :)
    "Pande" to po duńsku patelnia, "kager" - ciasta. Czyli po prostu ciasto z patelni :) Duńczycy lubią upraszczać sobie życie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne naleśniki na obiad, śniadanie lub podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle tu przepisów na naleśniki, a jaki jest twój ulubiony? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie cieniutkie i ten ich delikatny kolor!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie cieniutkie i takie jasne, mi to zawsze wychodzą kruche brzegi i grubsze naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cieniutkie Ci wyszły! Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Malwi naleśniki to u nas danie nr 1 dla dzieciaków:) ... a i my dorośli nie pogardzimy:). Z dżemem truskawkowym kocham je najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Im cieńsze, tym lepsze. Narobiłaś mi na nie nie lada apetytu.

    OdpowiedzUsuń

TOP