Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 29 października 2014

Zupa z dynią i kurczakiem


Zupa z dyni i kurczaka
Zupa z dynią i kurczakiem

Nie wiem, co mnie w tym roku opętało, ale ciągle znoszę do domu główki dyń. Są na stole, pod stołem, na parapecie. Do tej pory traktowałam dynię raczej po macoszemu i dziwiły mnie ciągłe ochy i achy kierowane w jej stronę. W tym roku mam jednak "dyniową fazę". Dodaję ją do sałatek, sosów, zup, pieczywa i wielu innych potraw. Uniwersalność tego pomarańczowego warzywa potrafi zachwycić. 

Jedną z najpopularniejszych potraw z dodatkiem dyni jest zupa. Większość osób sezon dyniowy inauguruje właśnie talerzem rozgrzewającej pomarańczowej zupy. Zauważyłam, że najczęściej jest to jakiś krem. Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło "zupa z dyni" i w grafice pojawi się nam w 99 % dyniowa zupa zmiksowana na krem. Ja jednak tym razem poszłam w troszkę innym kierunku. 

Podobną zupę do tej, którą dziś Wam prezentuję, przygotowałam w ubiegłym roku. Zrobiłam jej strasznie fatalne zdjęcie, dlatego przepis nie pojawił się na blogu w poprzednim sezonie. Oczywiście wszystkie składniki dokładnie spisałam, po czym w trakcie porządków kartę z przepisem wyrzuciłam do kosza. Ponieważ ta zupa bardzo przypadła do gustu Połówkowi, w tym roku postanowiłam odtworzyć recepturę bazując na starej fotografii i tym, co zachowało się w mojej pamięci. 

Zupa jest lekko pikantna za sprawą dodatku ostrej papryczki, imbiru oraz czosnku. Przed podaniem kropię ją dodatkowo czerwonym olejem z chili, aby dodać jej jeszcze odrobiny "charakteru". Jeśli jednak go nie posiadacie, możecie pominąć ten dodatek w przepisie. Sama zupa jest dość pożywna, przyjemnie rozgrzewa w chłodny jesienny dzień. Warto jej spróbować, póki trwa dyniowy sezon.

Pikantna zupa z dynią i kurczakiem

ZUPA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 małe szalotki, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • pół łyżki posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 2 piersi z kurczaka (450 g), pokrojone w cienkie paseczki
  • 500 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 150 g makaronu chow mein*
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki cukru palmowego do smaku
  • olej chili do pokropienia zupy (opcjonalnie)
  • posiekana dymka do posypania
Przygotowanie:

W dużym rondlu (który pomieści całą zupę) rozgrzewamy olej. Wrzucamy szalotki, imbir, chili i czosnek, smażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy. Do zupy dodajemy kurczaka, dynię oraz kmin rzymski. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Dodajemy sos rybny, sojowy, sok z limonki, cukier. Chwilkę podgrzewamy. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron, którego użyłam wystarczy zalać gorącą wodą. Ja dołożyłam go do gorącej zupy i poczekałam kilka minut, aż napęcznieje. Zupę nalewamy do miseczek, kropimy olejem chili i posypujemy dymką.

* do zupy możecie wykorzystać makaron z kiełków fasoli mung, który świetnie chłonie smak wywaru.

Azjatycka zupa z dynią
Zupa z dynią i kurczakiem

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis,zupa rozgrzewająca i pewnie pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na rozgrzewającą zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna zupa :) Dodałam jeszcze końcówkę krewetek, którą miałam w zamrażalniku. Kasia M

    OdpowiedzUsuń
  4. czy pasowałaby do zupy ryba zamiast mięska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ma być rybka, to postawiłabym tu na pulpety.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->