Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 7 października 2014

Tabbouleh z pęczakiem

Tabbouleh z pęczakiem

Tabbouleh to arabska sałatka, którą przygotowuje się najczęściej na bazie bulguru, ewentualnie kuskusu. Jest niezwykle orzeźwiająca za sprawą sporej ilości natki pietruszki, mięty oraz soku z cytryny. Ponieważ ostatnio w mojej kuchni króluje pęczak, postanowiłam przygotować tę przystawkę w polskim klimacie. Muszę przyznać, że efekt był bardzo zadowalający. Sałatka jest sycąca i niezwykle aromatyczna. Jeśli wolicie pikantniejsze smaki, możecie ją dodatkowo wzbogacić o dodatek czosnku i papryczki chili. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Polecam wszystkim miłośnikom kaszy. 


TABBOULEH Z KASZĄ PĘCZAK

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):
  • pół szklanki kaszy pęczak 
  • 2 dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: 1 ząbek czosnku, pół papryczki chili bez pestek (jeśli wolicie pikantniejsze akcenty w sałatkach)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dymki drobno siekamy. Pomidora pozbawiamy pestek a następnie kroimy w kostkę. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (jeśli mają sporo pestek, wykrójcie je). Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy dymkę, pomidora, ogórki, miętę, natkę. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę możecie też wzbogacić o dodatek posiekanego drobno czosnku i chili.

*moje pęczakowe tabbouleh jest zbyt mało zielone (jak na mój gust). Niestety pęczek natki pietruszki, który wykorzystałam do sałatki okazał się zbyt mały.

Tabbouleh z pęczakiem

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł z tym pęczakowym tabbouleh, szczególnie, że nie każdy może kupić bulgur :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne są sałatki z pęczakiem. Super propozycja.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, a ponieważ kocham pęczak, a Tabbouleh mi bardzo smakowało takiej wersji też spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy moge pominąć miętę?wplynie to na smak sałatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mniej orzeźwiająca ale w dalszym ciągu smaczna.

      Usuń
  5. Bardzo fajne urozmaicenie dla tej znanej sałatki.

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->