Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 21 października 2014

Kurczak pieczony w panierce

Panierowany kurczak z piekarnika
Kurczak pieczony w panierce

Tego panierowanego kurczaka pierwszy raz robiłam w lipcu. Wówczas mięso pozbawiłam skóry przed panierowaniem. Wyszło fajnie i smacznie, jednak kolejnym razem postanowiłam sprawdzić, jaki efekt uzyskam, gdy ją pozostawię. Mięso okazało się być jeszcze smaczniejsze, panierka lepiej trzymała się mięsa i była bardziej chrupiąca. Nie spodziewajcie się jednak po tym przepisie panierki takiej, jak na mięsie smażonym na głębokim tłuszczu. Tak przygotowanego kurczaka podajcie z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi warzywami i lekką surówką.
Razem ze mną panierowanego kurczaka przygotowała Edyta oraz Karolina. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, jakie pyszności wyczarowały.


Panierowane kawałki kurczaka


KURCZAK PIECZONY W PANIERCE

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 całe nogi z kurczaka lub 8 pałeczek*
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • około 1 szklanka bułki tartej
Przygotowanie:

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Do oliwy dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w bułce. Nie potrzebujemy jajka, bułka przyklei się do mięsa za sprawą oliwy. Kawałki kurczaka układamy na blasze (tak, aby nie dotykały się). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kurczaka pieczemy przez 50-60 minut, aż panierka ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia (mniej więcej w połowie) odwracamy każdy kawałek na drugą stronę, aby mięso piekło się równomiernie. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

*z mięsa możecie zdjąć wcześniej skórę, jednak jest zdecydowanie smaczniejsze razem z nią. Panierka wychodzi wówczas o wiele smaczniejsza i lepiej się trzyma.

Czas przygotowania: 1 godzina.

13 komentarzy:

  1. Wygląda na chrupiącego i zachęca do spróbowania.
    Dziękuję za wspólne pieczenie i dziękuję za cierpliwość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Myślisz, że np. pierś w takiej panierce też byłaby fajna? Mój T. nie lubi mięcha z kością. ewentualnie mu pałki wydryluje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczone kurczaki, wypróbuję przepis na twoją panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na obiad :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham panierowanego kuraka:) takiego też muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyszły Wam te kurczaki .... piękne je podałaś:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonały sposób na kurczaka i pyszny obiad

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudnie :-) jutro zrobię. Co sądzisz o warzywach turlu do tego? I na jakim trybie pieczesz kurczaka? Termoobieg czy grzałki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Turlu jak najbardziej będzie pasować. Ewentualnie pieczone talarki ziemniaków z ziołami. Piekę zawsze góra-dół. Jeśli włączam termoobieg, zaznaczam to w przepisie.

      Usuń
  10. Przepraszam za ten miliard pytań...a oliwa to taka z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyj tego, co masz akurat po ręką. Dowolna oliwa lub olej.

      Usuń
  11. Ten kurczak zawsze wygląda i smakuje fantastycznie! Moje szybkie danie na duże rodzinne spotkania. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP