Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 3 września 2014

Leczo z cukinią na zimę

Leczo z cukinii na zimę
Leczo z cukinią na zimę

Leczo, które dziś Wam prezentuję, nie ma zbyt wiele wspólnego z węgierskim lesco (no dobra, coś tam ma, w końcu są tu i pomidory i papryka). To popularny w naszym kraju gulasz warzywny z dodatkiem cukinii i papryki. Doskonale znany zapewne w każdym polskim domu. Postanowiłam zamknąć troszkę tego smacznego warzywnego sosu na zimę.

Swój specyficzny smak zawdzięcza on dodatkowi wędzonej papryki i oregano. Gdy tylko będę miała wolną chwilę z pewnością zrobię jeszcze jedną porcję. Zimą wystarczy je tylko odgrzać, ewentualnie dodać usmażonego kurczaka lub kawałki kiełbasy, i mamy pyszny ekspresowy obiad. Niedługo pokażę Wam jeszcze inną wersję leczo. A teraz wracam do kuchni dalej bawić się w chowanie lata do słoików.
Przepis na leczo z cukinią bierze udział
w akcji Warzywa psiankowate oraz Paprykujemy 5.

Leczo z cukinii na zimę przepis

LECZO Z CUKINIĄ NA ZIMĘ

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane (pomińcie, jeśli nie lubicie pikantnych dań)
  • 750 g papryki (u mnie różne kolory: czerwona, pomarańczowa, żółta, biała, zielona), polecam obrać paprykę ze skórki przy pomocy ręcznej obieraczki do warzyw. 
  • 1/2 kg cukinii (najlepiej wybrać mniejsze cukinie)
  • 1,5 kg pomidorów lima
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1-2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej, wg preferencji)
  • sól do smaku (dałam 2 łyżeczki)
  • pieprz (dodałam pół łyżeczki)
Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę (warto ją obrać ze skórki przy pomocy ostrej ręcznej obieraczki do warzyw). Cukinie kroimy wzdłuż na pół (lub na cztery części jeśli jest duża) i siekamy w plastry. Jeśli jest przerośnięta, pozbawicie ją pestek. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, po 1-2 minutach odlewamy wodę i zalewamy je zimną wodą. Obieramy ze skórki i pozbawiamy je szypułek. Pomidory siekamy w kostkę i umieszczamy w dużym garnku. 

Cebulę z chili i czosnkiem smażymy przez około 5 minut. Dodajmy do pomidorów. Garnek z pomidorami przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. W tym czasie na dużej patelni przesmażamy przez 5 minut paprykę (jeśli nie macie wystarczająco dużej patelni, zróbcie to w kilku partiach). Po 20 minutach dodajemy do pomidorów paprykę. Gotujemy dalej pod przykryciem przez około 10-15 minut. Dodajemy cukinię i gotujemy dalej przez 15-20 minut lub dłużej do preferowanej miękkości warzyw. Ja nie przepadam za rozgotowanymi warzywami, dlatego po dodaniu cukinii gotowałam je 15 minut. Dodajemy słodką i wędzoną paprykę, oregano, sól  i pieprz do smaku, mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Gorące leczo nakładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut od zagotowania wody. Z podanych proporcji otrzymałam 7 słoików po około 300 ml.

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.

14 komentarzy:

  1. Czytasz mi w myślach! Właśnie szukałam przepisu na leczo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Zaciekawił mnie przepis na Fatayer.. Widziałam dwa przepisy u Pani na blogu jeden z dodatkiem mleka a drugie bez. Czy wie moze Pani jaki jest orginalny przepis? I jako to rodzaj ciasta? Krucho-drożzowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię zawsze na drożdżowym (podobnie jak sambousek). Sprawdziłam w kilku książkach, które mam w biblioteczce i w nich także jest ciasto drożdżowe. Co do kwestii woda/mleko, myślę, że nie ma to większego znaczenia. Mleko wpłynie tylko lekko na sam smak i przyspieszy pracę drożdży.

      Usuń
  3. Cudowne zdjęcia! Takie leczo jest pyszne, uwielbiam z cukinią. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zrobiłam leczo z cukinią do słoików na zimę w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja się narobiłam przy leczo :-) Przepis u mnie też będzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz, kusisz mnie tym leczo. Może się skuszę i coś na zimę zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gdzie można kupić paprykę wędzoną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno, ja zamawiam ją przez internet (w skworca- ma do wyboru słodką i pikantną). W stacjonarnych sklepach się z nią nie spotkałam. Spróbuj w kuchniach świata, almie. Ewentualne zamów w sieci.

      Usuń
    2. Właśnie znalazłam w sieci info, że kotanyi ma w swojej ofercie słodką wędzoną paprykę.

      Usuń
    3. W Tesco jest również ich "firmowa" papryka wędzona

      Usuń
  8. czy takie leczo można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  9. Leczo wyszło rewelacyjne! W przyszlym roku zrobię większe ilości :-) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP