Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami i fetą
Tarta z pomidorami

Dziś wyjątkowo nie mam dla Was tygodniowego przeglądu bento. W przyszły poniedziałek opublikuję podsumowanie z dwóch tygodni, chcę bowiem w jednym poście zgromadzić wszystkie lunchboxy z włoskimi przysmakami. Mam za to dla Was przepis na pyszną tartę z dużą ilością pomidorów. Przygotowałam ją na cieście kruchym, które wzbogaciłam o dodatek suszonych ziół. Wykorzystałam kilka rodzajów pomidorów, w końcu lato w pełni a my mamy do wyboru tyle pysznych odmian. 
Przepis na tartę z pomidorami dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Galette z pomidorami

TARTA Z POMIDORAMI

Składniki:
  • ciasto: 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 125 g zimnego masła, 1 jajko
  • pomidory (u mnie żółte, czarne, malinowe i dwa rodzaje koktajlowych)
  • pół dużej białej cebuli, posiekanej w piórka
  • sól morska i oregano oraz bazylia do posypania
  • pokruszona feta do posypania
  • świeże listki bazylii, oregano i szałwii do posypania
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą i ziołami. Dodajemy posiekane zimne masło, wyrabiamy między palcami z mąką. Wbijamy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Ciasto odkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ja wałkuję je na blasze z piekarnika). Na środku układamy cebulę, następnie plastry pomidorów. Posypujemy je solą morską i niewielką ilością suszonego oregano i bazylii. Brzegi ciasta zakładamy na pomidory. Przy pomocy pędzelka smarujemy brzegi delikatnie zimną wodą i posypujemy je solą morską. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45-55 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy pokruszoną fetą. 

Krucha tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami

Czas przygotowania (bez chłodzenia ciasta): 1 godzina.

21 komentarzy:

  1. Śliczna, rustykalna tarta. Dekoracyjne brzegi upodobniają ją do francuskiej tarty galette. Robiłam podobną rok temu, też z pomidorami, ale ciasto najpierw wysmarowałam bazyliowym pesto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu, bo jakby nie patrzeć, to właśnie galette. Uwielbiam tartę w takim kształcie, bo o wiele mniej z nią pracy. Pomysł z pesto świetny.

      Usuń
  2. jej, idealna! zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie tarty właśnie lubię, te nierówne, bez falowanych eleganckich brzegów. pyszne i niezobowiązujące, pełen komfort i smak. pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten kształt i te piękne kolory pomidorów, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta bardzo przyciąga oko;) wygląda super, pomidory w tym wydaniu jak najbardziej!
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. czy tarta nie jest sucha ? (mam na myśli brak dodatku sosu, koncentratu itd) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, pomidory zawierają sporo soku, więc jej wnętrze jest wilgotne a samo ciasto kruche. Możesz przygotować do niej dodatkowo jakiś lekki sos na bazie jogurtu, np. z dodatkiem oliwy i soku z cytryny, ewentualnie z niewielką ilością ulubionego pesto.

      Usuń
    2. A czy mozna urzyc masla klarowanego i czyms zastapic jajko?
      dziekuje
      Aga

      Usuń
    3. Aga, może być zimne masło klarowane, rozumiem, że masz alergię? Jeśli zrezygnujesz z jajka w przepisie, dodaj do ciasta wodę (stopniowo do uzyskania zwartego ciasta) lub więcej masła.

      Usuń
  7. dzięki :) piękne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna tarta! Pełna samych pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Co bym nie napisała zabrzmi banalnie. Jestem po prostu pod wrażeniem tej tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiekłam i była przepyszna :) Mam pytanie - planuję zrobić z podanych proporcji mini- tarty, 4-6 sztuk. Czy należy zmienić (skrócić) czas pieczenia? Z góry dziękuję za pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas skróci się do około 25-30 minut. Najlepiej sprawdzić, w jakim stopniu wypieczony jest ich spód po tym czasie.

      Usuń
  11. Pysznosci wieczorne to były :) Robiłam Razowa wersję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Droga Malwinno,
    a ile wychodzi wagowo tych pomidorow? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2-3 duże pomidory, czyli około pół kg

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo za odpowiedz. Biore sie za pieczenie! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->