Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Sałatka ziemniaczana z pomidorami (insalata pantesca)

Włoska sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana z pomidorami 

Po porannej tarcie z pomidorami ciąg dalszy pomidorowych przepisów. Tym razem odrobina włoskich smaków. Insalata pantesca to popularna na Sycylii sałatka na bazie ziemniaków. Potrawa ta cieszy się dużą popularnością na wyspie Pantelleria i to właśnie od niej wzięła swoją nazwę. Oprócz ziemniaków sałatka zawiera pomidory koktajlowe, czerwoną cebulę, oliwki i kapary. Te ostatnie najlepiej by były solone, a jeszcze lepiej, by pochodziły właśnie z wysypy Pantelleria. Niestety w żadnym sklepie w moim mieście nie natrafiłam na kapary w soli, użyłam więc zwykłych małych kaparów. Sałatkę najlepiej przygotować na 1-2 godziny przed jedzeniem i odstawić do lodówki. Jest wówczas jeszcze smaczniejsza. Można ją także wzbogacić (jak zrobiłam to ja) o dodatek tuńczyka z puszki. Dzięki temu nadal będzie bardzo smaczna i dodatkowo bardziej pożywna. Czyli idealna do bento.
Przepis na włoską sałatkę ziemniaczaną dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Sałatka z ziemniaków i pomidorów

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI
(WŁOCHY)

Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
  • 600 g mniejszych ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1  czerwona cebula
  • 2-3 łyżeczki kaparów, posiekanych (jeśli używacie solonych kaparów, należy je opłukać pod wodą)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz i suszone oregano
  • listki świeżej bazylii
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w piórka, zalewamy octem, odstawiamy na 30 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ja najczęściej gotuję je na parze). Odlewamy wodę, ziemniaki pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na pół. Do ziemniaków dodajemy pomidory, posiekane kapary, oliwki, odcedzoną cebulę, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano. Do smaku dodajemy niewielką ilość octu z marynowania cebulki. Delikatnie mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii. Jest to podstawowa wersja tej sałatki. Ja wzbogaciłam ją o dodatek odsączonego tuńczyka w puszce, dzięki czemu sałatka jest jeszcze bardziej pożywna i w dalszym ciągu smaczna. 

*Przepis pochodzi ze strony Giallo Zafferano

Sałatka z ziemniaków i oliwek przepis

Letnia sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana z pomidorami 

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy:

  1. Przepiękne kolory królują na talerzu.Ciekawy przepis
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna do mojej akcji ;) Twoje zdjęcia są przepiękne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda kolorowo i pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda! Czas wakacji się "zatrzymał" w tej miseczce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za ten przepis (sama wiesz, że ostatnio fascynują mnie dania z wysp śródziemnomorskich) :) Ta sałatka to dowód, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojejku, ale kusisz tymi kolorami! Zwłaszcza żółtymi pomidorkami. Jaka szkoda, że nie mam do takich dostępu. Choć nie narzekam, bo mam co tydzień dostawę przepięknych malinówek.

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->