Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 12 sierpnia 2014

Razowa pizza z pomidorami i fetą

Razowa pizza z pomidorami
Razowa pizza z pomidorami i fetą

Pozostajemy w klimatach kuchni śródziemnomorskiej. Dziś mam dla Was pizzę, troszkę zdrowszą, bo na mące razowej i z duuuużą ilością kolorowych pomidorów (wykorzystałam pięć odmian). Jak na pizzę przystało, znalazł się na niej także ser, jednak nie ciągnąca się mozzarellą a feta i to w niedużej ilości. Taki flatbread możecie zjeść ze smakiem na kolację lub zapakować do lunchbox'u i zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Polecam Wam serdecznie, szczególnie w okresie letnim. 
Przepis na pizzę z pomidorami bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Pizza na spodzie z mąki razowej

RAZOWA PIZZA Z POMIDORAMI I FETĄ

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 3 łyżki oliwy
  • wierzch pizzy: posiekana biała cebula, pomidory (najlepiej kilka odmian) pokrojone w plastry, oliwki (zielone lub czarne), suszone oregano i bazylia, sól morska, pokruszona feta
Przygotowujemy ciasto na pizzę: w misce umieszczamy mąkę pszenną i mąkę pszenną razową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką pszenną. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.

Pieczenie pizzy: Blachę do pieczenia wysypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto i rozciągamy dłońmi na cienki placek (może być grubszy, jeśli takie ciasto wolicie). Na wierzchu układamy posiekaną w piórka cebulę, plastry pomidorów, oliwki. Całość posypujemy suszonym oregano i bazylią,  oprószamy solą. Pieczemy w temp. 230 stopni przez około 15-20 minut  (aż spód będzie ładnie przypieczony a brzegi chrupiące). Po około 10 minutach od wstawienia pizzy posypujemy ją fetą. Upieczoną pizzę dzielimy na kawałki i podajemy. 

Pizza z mąką razową

Czas przygotowania: 2 godziny.

5 komentarzy:

  1. Jak już będę miała dostęp do piekarnika, to zrobię taką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna... i bardzo trafia w moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda ta pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te żółte pomidorki wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP