Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 2 sierpnia 2014

Gofry z karobem

Gofry z karobem
Gofry z karobem

Dzień rozpoczęty od pysznych gofrów z całą pewnością będzie udany. Tym razem przygotowałam gofry z dodatkiem karobu. Czym jest tajemniczy karob? Większości z Was jest to produkt zapewne doskonale znany. To inaczej mączka chleba świętojańskiego. Jest smacznym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera też sporo witamin z grupy B oraz magnez, wapń i żelazo.

To już dwusetny post w ramach cyklu "Śniadanie Mistrzów". Nie sądziłam, że uda mi się zgromadzić na blogu tak wiele śniadaniowych przepisów. Cieszę się, że tak chętnie z nich korzystacie. A teraz idźcie do kuchni i wyczarujcie sobie mistrzowskie śniadanie. 


Chrupiące gofry przepis

GOFRY Z KAROBEM
Śniadanie Mistrzów #200

Składniki (na 4 sztuki):
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 270 ml mleka
  • do podania: bita śmietana, sezonowe owoce, cukier puder

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, karob i cukier. Dodajemy sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Dolewamy stopniowo pozostałe mleko i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.

Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy ją masłem. Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta, zamykamy gofrownicę. Pieczemy przez 3-4 minuty do preferowanego zrumienienia. Gofry wyjmujemy i odkładamy na metalową kratkę. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z owocami i bitą śmietaną.

*bazowałam na przepisie M. Roux

Gofry jak z budki

Gofry z bitą śmietaną

Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają Twoje gofry! *.*
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam na Twojego bloga wczoraj i przejrzałam już ponad połowę ;) Jest niesamowity!! Najbardziej podoba mi się seria o bento. Teraz pozostanę stałym czytelnikiem Twoich przepisów ;) A gofry na śniadanie przyrządzam zawsze w sobotę, z płatków owsianych z różnymi dodatkami. Twoje wyglądają przepysznie. Pozdrawiam serdecznie;) Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję za miłe słowa. Rozgość się proszę i korzystaj z przepisów :)

      Usuń
  3. Jednego jestem pewna. Jak tylko pojawi się TA gofrownica, to ją kupuję!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->