Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 12 czerwca 2014

Drop scones, szkockie naleśniki

Drop scones

Drop scones to szkockie naleśniki, wizualnie zbliżone do amerykańskich pancakes. Zapewne większości z Was ich nazwa będzie się kojarzyć z popularnymi bułeczkami scones. Szkockie placuszki przygotowuje się z mąki, jajek, mleka i środków spulchniających. Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem dżemu, owoców, śmietany lub masła. Ja jako dodatek do moich placuszków wybrałam truskawki, z których przygotowałam sos. 
Szkockie naleśniki

DROP SCONES
(SZKOCJA)
Śniadanie Mistrzów #175
Z naleśnikiem dookoła świata #8

 Składniki (na około 8 sztuk):
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • do podania ulubione dodatki: śmietana, cukier puder, dżem, owoce, masło
W misce umieszczamy mleko, jajko, cukier, mąkę, masło i proszek do pieczenia. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy małej chochelki wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja do placuszków przygotowałam sos truskawkowy.

*sos truskawkowy: pół szklanki pokrojonych truskawek umieszczamy w garnku, dodajemy łyżkę cukru i wody. Garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut. 

Drop scones przepis

Przepis na naleśniki szkockie

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy:

  1. Rano jestem zbyt leniwa, żeby przygotowac je na śniadanie, ale na deser czemu nie?Wyglądają niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko, one zawsze tak pięknie wyglądają, jak robi je kto inny <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ładne zdjęcia tylko u Ciebie, naleśniki wyglądają obłędnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie i puszyście :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię te Twoje wpisy z cyklu " z naleśnikiem przez Świat '' ;) A tak serio, jestem naleśnikowa, wiec chętnie będę je testować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP