Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 24 maja 2014

Pudding ryżowy z rabarbarem

Pudding z rabarbarem

Pudding ryżowy to deser, który urzeka prostotą. Słodki, gęsty i niezwykle przyjemny dla podniebienia. Można go przygotować na setki, jak nie tysiące sposobów, odpowiednio dobierając dodatki do niego. Mój ryż ma piękny aromat wanilii i posmak białej czekolady. Połączyłam go z musem z rabarbaru, którego lekko kwaśny smak świetnie współgra ze słodyczą puddingu. 
Taki pudding możecie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Myślę jednak, że w schłodzonej wersji o wiele bardziej przypadnie Wam do gustu. Pudding ryżowy kojarzy mi się z pewnym popularnym kiedyś sklepowym deserem w kubeczku. Czy jest do niego podobny? Absolutnie nie. Jest o trzy nieba lepszy. 

Ryż na mleku z rabarbarem przepis

PUDDING RYŻOWY Z RABARBAREM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 100 g krótkoziarnistego ryżu (np. arborio)
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 80 g białej czekolady, połamanej
  • mus: 300 g rabarbaru, 3 łyżki cukru, 1 łyżka wody
W garnku umieszczamy mleko, ryż, cukier, wyskrobane nasionka z wanilii. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30-40 minut lub dłużej, aż pudding zgęstnieje. W trakcie gotowania co jakiś czas należy przemieszać ryż z mlekiem. Gdy pudding będzie gęsty, dodajemy do niego połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia (pamiętajcie, że po dodaniu czekolady i ostygnięciu pudding dodatkowo zgęstnieje). Ryż rozkładamy pomiędzy 4 szklaneczki lub pucharki. 
Kiedy ryż się gotuje, przygotowujemy mus. Rabarbar kroimy w 1-2 cm kawałki, umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, mieszamy. Dodajemy łyżkę wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 7 minut lub dłużej, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. W trakcie gotowania, co jakiś czas mieszamy rabarbar. Rabarbar miażdżymy spodem łyżki. Jeśli mus ma zbyt dużo soku, odparowujemy go. Pudding ryżowy podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem musu z rabarbaru.

Pudding ryżowy z owocami

Deser ryżowy przepis


Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy:

  1. Boski :) I ten Twój rabarbar, taki cudownie różowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam puddingi ryżowe... I do tego sosik rabarbarowy, ale nabrałam ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z rabarbarem, musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kolor tego musu osiągnęłaś. Mój wyszedł nieco blado. Taki deser bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy22 maja, 2016

    Czy dodanie czekolady jest konieczne? Chciałabym przygotować pudding 10 miesięcznemu synkowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladę można oczywiście pominąć. To samo tyczy się cukru (jeśli np. przygotujesz deser na mleku roślinnym).

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->