Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 14 lutego 2014

Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą

Pierogi ze szpinakiem przepis

Tym razem w wirtualnej kuchni spotkałam się z Justinką, Izą i Martynosią. Przygotowałyśmy fatayer, arabskie pierożki o niebanalnym kształcie, nadziane szpinakiem i serem. Oryginalny przepis pochodził z książki S. Hage "The Lebanese Kitchen" (jak tak dalej pójdzie, to wypróbuję wszystkie receptury w niej zawarte). Wprowadziłam do niego troszkę zmian, przygotowałam inne ciasto (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej) a farsz przesmażyłam. Te pierogi ze szpinakiem są nieziemsko pyszne. Jeśli tylko znajdziecie wolne popołudnie, upieczcie je koniecznie.

Pieczone pierogi ze szpinakiem

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

Składniki (na 10 dużych pierogów):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • farsz: 250 g świeżego szpinaku, 1 cebula, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku, 125 g mozzarelli 
  • 1 jajko, roztrzepane do posmarowania pierożków (opcjonalnie)
Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy je do mąki, dolewamy pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy w kostkę. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy dalej 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miseczki. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 kawałków. Każdy formujemy w kulkę, następnie wałkujemy na okrągłe placuszki. Do zimnego farszu dodajemy startą na tarce mozzarellę, sok z cytryny, mieszamy. Na środku każdego koła układamy łyżeczkę nadzienia. Pierożki zlepiamy (--> instrukcja zlepiania fatayer). Układamy je na blasze wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Pierożki smarujemy przy pomocy pędzelka jajkiem, posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 230 stopni. Studzimy na kratce.


Drożdżowe pierogi ze szpinakiem

Pierogi z mozzarellą przepis


Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.

12 komentarzy:

  1. Jak już przerobisz wszystkie przepisy może miałabyś ochotę wypożyczyć tą książkę :) Te pierożki są pyszne, polecam zwłaszcza do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie! A myślisz, że wyjdą w całości zrobione z mąki pszennej razowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpuściłabym sobie robienie ich w 100% z mąki razowej (50% jest jak najbardziej ok). Będą się mocno kruszyć i stracą na delikatności.

      Usuń
  5. Wyglądają genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ one wyglądają... przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie ... uwielbiam szpinak, nie jadlam go jednak jeszcze w połaczeniu z mozarellą:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne wyszły! No i ten sposób sklejania bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie. Dziś zamierzam robić. Jaki sos by do nich pasował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej dip na gęstym jogurcie. Może czosnkowy, tzatziki lub dip ze smażoną marchewką?

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->