Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 20 lutego 2014

Dip z tahini

Dip z pastą tahini

Pasta tahini to świetny dodatek do dipów. W "The Lebanese Kitchen" znalazłam ciekawy przepis na sos z jej dodatkiem. Troszkę go zmieniłam, dodając kilka łyżek jogurtu greckiego. Dzięki temu dip jest bardziej kremowy i aksamitny. To smaczny dodatek do szaszłyków, kebabów a także warzyw. 

Sos z tahini

DIP Z TAHINI

Składniki:
  • 100 ml majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
W miseczce umieszczamy majonez. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli na pastę i dodajemy do majonezu. Do miseczki wyciskamy sok z połowy cytryny, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pastę tahini, jogurt. Mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do kebabów, koft, shawarmy.

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze:

  1. Oj jak ja lubię różnego rodzaju dipy i sosy. Ostatnio zjadam z nimi bardzo dużo selera naciowego. Taki sosik chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez robie, tylko bez majonezu, cytryna i pasta z tahini zageszcza ten dip wystarczajaco. Swietne zdjecia, az sie czlowiek glodny robi...

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->