Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 22 stycznia 2014

Spaghetti all'Amatriciana

Makaron z boczkiem i sosem pomidorowym przepis

Lubisz makaron i boczek? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, to z pewnością to spaghetti powinno Ci posmakować. Przygotowałyśmy go wspólnie z Karoliną i Edytą w ramach naszego wspólnego gotowania. Tym razem wyborem przepisu metodą chybił-trafił zajęłam się ja. Znów padło na książkę autorstwa Gino D'Acampo. 


Więcej przepisów na makarony znajdziecie w dziale Kuchnia włoska

Spaghetti alla Matriciana przepis

SPAGHETTI ALL'AMATRICIANA (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[Gino D'Acampo, Włoskie dania makaronowe]
  • 1 duża czerwona cebula, posiekana w cienkie piórka
  • 250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 puszki siekanych pomidorów bez skóry (2 x 400 g), w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów
  • 400 g makaronu spaghetti (lub innego ulubionego)
  • pół łyżeczki chili w płatkach (ew. chili w proszku do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • starty ser pecorino do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy boczek, smażymy kilka minut, aż się zrumieni. Wlewamy wino, podgrzewamy, aż praktycznie w całości wyparuje. Dodajemy pomidory, chili, gotujemy bez przykrycia przez 8-10 minut (jeśli używacie świeżych pomidorów, wybierzcie te mięsiste. Czas gotowania sosu w przypadku użycia świeżych pomidorów wydłuży się). Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W trakcie przygotowania sosu należy ugotować makaron al dente. Pamiętajcie o tym, aby nie przelewać go wodą po odcedzeniu. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i rozkładamy pomiędzy 4 talerze. Posypujemy natką pietruszki i tartym pecorino.


Spaghetti z boczkiem i pomidorami przepis

Przepis na makaron all'amatriciana

Czas przygotowania: 15 minut.

11 komentarzy:

  1. Ślicznie u Ciebie wygląda Malwino. Dzięki za odnalezienie wspaniałego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne było, dziękuję za przepis :)
    Czekam na następne wspólne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to danie i robię je właśnie z przepisu z książki Gino :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi smakowało było przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pisałam już u Karoliny, że cudnie to spaghetti wygląda, ale patrząc na Twoje zdjęcia zrobiłam się jeszcze bardziej głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszota, uwielbiam taki makaron!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też niedawno publikowałam :-) Piękne ujęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędne zdjęcia:) ... a ja mam w planach ten makaron na jutrzejszy obiad:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. pomimo, że mąż Włoch i amatricianę lubi, ja nigdy za nią nie przepadałam. Aż w końcu wypróbowałam Twój przepis z dodatkiem cebuli, ja sama zrobiłam amatricianę, za którą nie przepadam, dla męża i smakowała mi bardzo. To musi być zasługa czerwonej cebuli! Swoją drogą poczytałam i okazało się, że wersja z cebulą występuje w książkach kucharskich kuchni rzymskiej (cucina romana), natomiast w Amatrice nie dodaje się cebuli. JAk dla mnie z cebulą smakuje o wiele lepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podzielenie się informacją na temat tej cebuli. Nie miałam nawet pojęcia, że w Amatrice się jej nie dodaje. Ale z tego, co piszesz, jej obecność jest jak najbardziej na plus.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP