Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 3 grudnia 2013

Sos remoulade

 Przepis na sos do jajek

Sos remoulade został wynaleziony we Francji. Obecnie jest popularnym dodatkiem do potraw w wielu krajach. Ten pomarańczowy sos, który dziś Wam prezentuję to remoulade w wersji popularnej w Luizjanie. Różni się on od francuskiego oryginału nie tylko barwą ale i smakiem. Jest wyrazisty, lekko pikantny. Idealnie komponuje się z potrawami na bazie jajek. 

Sos remoulade z Luizjany, sos do jajek, pikantny sos

SOS REMOULADE (USA)

Składniki:
[inspiracja: Kevin]

  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 cebulka dymka
  • szczypta cayenne
  • kilka kropel ostrego sosu, np. tabsaco
  • sól do smaku
W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ketchup, chrzan, drobno posiekany czosnek i kapary, sok z cytryny, posiekaną drobno dymkę, cayenne, słodką paprykę. Całość mieszamy do połączenia. Przyprawiamy do smaku ostrym sosem i solą. Przechowujemy w lodówce w zakręconym słoiczku do 5 dni. Wykorzystujemy jako dodatek do sałatek, kanapek, potraw na bazie jajek. 

Czas przygotowania: 10 minut.

11 komentarzy:

  1. W Danii ten tradycyjny jest bardzo popularny. Na początku go nie lubiłam, ale teraz się nim zajadam, z frytkami na przykład jest pycha :) Zaciekawiłaś mnie swoją wersją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem ten duńskiej wersji.

      Usuń
  2. Zdecydowanie do wypróbowania, nie jadłam jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo ciekawie, nie jadłam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też miałam okazje spróbować tego sosu właśnie w Dani , tam jest bardzo popularny. Z tego co pamiętam , nie było w składzie ketchupu ale w amerykanskiej wersji pewnie musi być;)

    OdpowiedzUsuń
  5. W Niemczech remuladą nazywany jest sos do hamburgerów, składający się z posiekanych korniszonów, musztardy,majonezu itd.
    Zjadlabym taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super dodatek do domowych burgerów!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchnie Luizjany lubie za wyraziste smaki i "swieta trojce". Sos bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie :) A ten chrzan jest mocno wyczuwalny? Bo nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuć jego delikatną nutę, ale nie jest mocno wyczuwalny.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->