Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 5 grudnia 2013

Kopytka z szałwią i masłem

Przepis na kopytka z masłem

Kopytka to jedne z ulubionych ziemniaczanych klusek Połówka. Najchętniej jada je polane masłem czosnkowym z dodatkiem listków świeżej szałwii. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. 

Domowe kopytka z szałwią

KOPYTKA Z SZAŁWIĄ I MASŁEM

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 porcja kopytek
  • 2-3 łyżki masła
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • około 12-15 listków świeżej szałwii
  • sól
Przygotowujemy porcję kopytek wg podstawowego przepisu. Na patelni topimy masło, wrzucamy czosnek i szałwię, smażymy przez około 1 minutę, aż masło nabierze pięknego aromatu. Dodajemy szczyptę soli, kopytka polewamy masłem z czosnkiem i szałwią. Możemy je dodatkowo posypać tartym parmezanem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Czas przygotowania: 35 minut.

9 komentarzy:

  1. bardzo lubię kopytka i kluski leniwe:) Z szałwią nie próbowałam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają baardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dotąd masełka szałwiowego używałam jedynie bo polewania ravioli. Bardzo mi smakuje więc na pewno wypróbuję z kopytkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Kopytka już ze zwykłym masłem są po prostu przepyszne, a szałwia musi dodatkowo wzbogacać smak tego dania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Masło szałwiowe jest cudowne<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro maslo z szalwia pasuje do gnocchi, to czemu nie do kopytek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kopytka! W weekend rozpoczynam masową produkcję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak! Tak! Tak!Obłędnie pyszne :-) i jak pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo prosty, ale jaki pyszny przepis! Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń

TOP