Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 10 grudnia 2013

Imbirowe pierniczki

Przepis na pierniczki kruche

Okres poprzedzający Boże Narodzenie spędzam na pieczeniu pierniczków. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pikantne imbirowe pierniczki. Możecie przygotować je razem z Waszymi pociechami, które z pewnością będą miały wiele radości z ozdabiania upieczonych już ciasteczek. Ja ciasto kroiłam nożem na kwadraty a po upieczeniu ozdabiałam kolorowymi pisakami malując na nich wstążeczki. Takie domowe pierniczki to idealny prezent dla najbliższych. 

Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. 

Przepis na pierniczki

Pierniczki do wykrawania

IMBIROWE PIERNICZKI

Składniki (na 2 blachy pierniczków):
[www.ah.nl]
  • 175 g mąki
  • 80 g drobnego brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka mielonego imbiru*
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
Mąkę mieszamy z cukrem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, rozcieramy z mąką pomiędzy palcami. Dodajemy żółtko i miód, wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody lub mleka (dodałam 1 łyżeczkę wody). Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy je na grubość 5-7mm, wycinamy dowolne kształty przy pomocy foremek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierniczki zachowując odstępy. Pieczemy przez 8 minut w temp. 180 stopni. Pierniczki zostawiamy na około 1-2 minuty na blasze i przenosimy na kratkę. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w metalowej puszce wraz ze skórką z jabłka (co kilka dni należy zmieniać skórkę).

*jeśli chcecie uzyskać klasyczne w smaku pierniczki, pomińcie dodatek imbiru i zastąpcie do 2-3 łyżeczkami przyprawy do piernika

Przepis na pierniczki

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.

13 komentarzy:

  1. Jakie słodkie ! Ślicznie ozdobione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! Może je upiekę sobie na uczelnie...? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie przyozodobione ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No no. Wyglądają bajecznie :) Takie mini prezenciki. Poproszę kilka !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo mogą leżakować?

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne małe pakuneczki i jak pięknie ozdobione!Ja nie mam takich talentów!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zastąpić imbir w proszku świeżym? Ile go wtedy dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałabym 2-3 łyżki świeżego, startego na tartce. Dodatek świeżego imbiru może wpłynąć na stopień chrupkości pierniczków.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->