Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 28 listopada 2013

Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp przepis

Sos tysiąca wysp to smaczny dodatek do sałatek, nuggetsów, grillowanego mięsa i warzyw. Przygotowuje się go niezwykle szybko. Niektóre przepisy zakładają dodanie do sosu konserwowych warzyw, ja jednak nigdy tego nie robię. Stawiam na połączenie dobrej jakości domowego majonezu z ketchupem, sosem Worcestershire i kilkoma innymi dodatkami.

Sos tysiąca wysp

SOS TYSIĄCA WYSP

Składniki:
[przepis własny]
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire
  • szczypta drobnego cukru
  • pół łyżeczki gładkiej musztardy
  • kilka kropel tabasco do smaku (ew. szczypta ceyenne, chilli w proszku)
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Używamy jako dodatek do warzyw, sałatek, krakersów, nuggetsów, mięs, grissini.

Czas przygotowania: 10 minut.

14 komentarzy:

  1. nigdy nie robiłam sosu tysiąca wysp, bo nie mogłam trafić na jakiś fajny, dobry przepis. a tu niespodzianka :) z pewnością wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. i znowu wspomnienia...sos Worchester to był obowiązkowy składnik marynat w czasach, kiedy pichciłam w Montanie:) kowbojskie klimaty:)
    a sos 1000 wysp baaardzo lubię, więc na pewno wypróbuję Twoją wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o używam bardzo często tego sosu a nie wiedziałam jak się nazwa:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. da sie czyms zastapic ten sos worcestershire? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niczym go nie zastąpisz. Jeśli go nie posiadasz, po prostu pomiń w przepisie. Sos i tak będzie smaczny. Zachęcam do zakupienia tego sosu w przyszłości, bo jest naprawdę przydatnym produktem w kuchni :)

      Usuń
  5. Sos tysiąca wysp. Hmmm pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię robić sosiki ad hoc, jak wyjdzie tak wyjdzie, zawsze dobrze mi wychodzą :-) Nie w tym rzecz jednak, bardzo podobają mi się fotografie na tym blogu, szacunek. Będę wchodził.
    Pozdrawiam.
    Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michale, dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej na bloga :)

      Usuń
  7. Ja zazwyczaj robię sos (prawie) tysiąca wysp w najprostszy z możliwych sposobów czyli po prostu mieszając majonez z ketchupem, jednak muszę w końcu spróbować zrobić go porządnie - Twój przepis bardzo przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Raz probowalam gotowego, byl paskudny. Jednak nie ma to jak domowy sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ostatnio właśnie chodził za mną ten sosik :) Bardzo go lubię, ale nie zdarzyło mi się go robić. Pięknie Ci wyszedł kolor sosu!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->