Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 16 listopada 2013

Frittata z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

Frittata z jarmużem przepis

Smak jarmużu uwielbiam i sięgam po niego chętniej, aniżeli po szpinak. Niestety, tak popularne kiedyś warzywo z trudem odnaleźć dziś na sklepowych półkach czy w osiedlowych bazarkach. Najlepiej rozejrzeć się za nim w większych supermarketach. Wspomniany jarmuż wykorzystałam do przygotowania prostej frittaty dla Połówka. Połączyłam go z serem feta i suszonymi pomidorami. Lekko pikantnego akcentu nadał omletowi dodatek czosnku i pora. 

Omlet z jarmużem

FRITTATA Z JARMUŻEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Śniadanie Mistrzów #92

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 3 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 5-centymetrowy kawałek pora, przekrojony na pół i posiekany w plastry
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 suszone pomidory z zalewy oliwnej, posiekane
  • 50 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • sól 
Jarmuż myjemy, osuszamy, wycinamy zgrubiałą część każdego liścia, siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek i pora przez około 3 minuty. Dokładamy jarmuż, smażymy dalej 2 minuty. Jajka roztrzepujemy, dodajemy oregano, sól, zawartość patelni. Całość mieszamy i przelewamy do naczynia do zapiekania (u mnie kwadratowe o boku 16 cm). Na wierzchu posypujemy frittatę fetą i suszonymi pomidorami. Pieczemy przez około 15-18 minut w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem). Frittata jest gotowa, kiedy masa jajeczna się zetnie. Podajemy z dodatkiem pieczywa. 

Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy:

  1. Jaki ładny kawałek zieleniny, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, chętnie bym teraz taką zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej wygląda świetnie! Zjadłabym taką z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Jarmużu nie znam kompletnie, ale chętnie bym zjadła taką frittatę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak rzadko można gdzieś kupić jarmuż, a wielka szkoda :/ Pyszne danie z niego wyczarowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie - gdzie zakupiłaś jarmuż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję go w Realu. Jest w lodówce razem z sałatami w paczkach.

      Usuń
  7. Fajny przepis :) Wypróbuję go, ponieważ od 2 lat sadzę jarmuż i mam go pod dostatkiem, większość niestety idzie dla królików, bo jakoś nie probowałam z niego tworzyć dań :0 a to pewnie błąd..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę Twoim królikom tego, że zajadają takie smakołyki ;) Postaram się wrzucić więcej przepisów z jego wykorzystaniem. Można z niego zrobić smaczne chipsy, zupy, używać do sałatek, gulaszy, omletów. Naprawdę fajne warzywo, szkody tylko, że niedoceniane.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->