Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 19 listopada 2013

Fasolka po bretońsku



Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to danie, które zna zapewne każdy. Idealnie sprawdza się jako posiłek w chłodne jesienne i zimowe dni . Nie chcę tu wnikać w pochodzenie potrawy czy też jej nazwę, skupię się jedynie na samym przepisie.

Bazą do fasolki po bretońsku jest duża fasola Piękny Jaś. Należy ją wcześniej namoczyć na kilka godzin, a następnie ugotować do miękkości. Zajmie to troszkę czasu, więc jeśli się Wam śpieszy, to polecam użyć szybkowaru lub w ostateczności dodać do potrawy odcedzoną fasolę z puszki. Pamiętajcie, że ugotowaną fasolę możecie mrozić. Warto ugotować troszkę większą porcję i odłożyć do zamrażarki. Gdy będziecie mieć ochotę na fasolkę po bretońsku, wystarczy wyciągnąć dzień wcześniej paczuszkę z fasolą.

Fasolkę po bretońsku wzbogacam o dodatek wędzonego surowego boczku i dobrej jakości kiełbasy. Sam sos przygotowuję na bazie pomidorów – świeżych lub z kartonika. Doprawiam go majerankiem i zieloną czubricą, czasem także wędzoną papryką. Zdarza mi się dolewać do garnka także troszkę octu balsamicznego. Wiem, że to dość nietypowy dodatek, ale ocet ten świetnie podkręca smak pomidorowego sosu. Polecam wypróbować.

Z czym podawać  fasolkę po bretońsku? Najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa. Myślę, że równie dobrze skomponuje się z ryżem lub niepaloną kaszą gryczaną. 


Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku



Składniki (na 4-6 porcji):

  • 500 g suszonej fasoli Piękny Jaś
  • pół łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 duża cebula (lub 2 średniej wielkości), posiekana w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 800 g pomidorów z puszki (2 opakowania) wraz z sokiem
  • 200 g wędzonego boczku (użyłam surowego), pokrojonego w kostkę
  • 400 g kiełbasy, pokrojonej w plastry lub w grubszą kostkę
  • 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?


Fasolę zalewamy na noc wodą. Kolejnego dnia gotujemy do miękkości z dodatkiem cząbru. Pamiętajcie o dolewaniu wody, gdy zbyt duża jej ilość wygotuje się. Mnie gotowanie fasoli zajęło około 50-60 minut (oczywiście czas ten może się wydłużyć, wszystko zależy od użytej fasoli). Pod koniec gotowania dodajemy sól do fasoli.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-4 minuty. Dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy, aż się zrumienią. Dodajemy czosnek, smażymy przez minutę. Kolejno dodajemy pomidory, listek laurowy, ziele angielskie. Całość gotujemy przez około 15-20 minut, aż pomidory rozpadną się. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozrzedzamy go wodą. Po koniec sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, majerankiem, słodką papryką i czubricą. Dodajemy fasolę, chwilkę podgrzewamy. Fasolkę po bretońsku podajemy z dodatkiem pieczywa.

Fasolka po bretońsku - uwagi:

-do fasolki po bretońsku możecie dodać także wędzoną paprykę w proszku, która nada potrawie dymnego posmaku i zaostrzy smak dania. Czasem do sosu dodaję także 1 łyżkę octu balsamicznego.

Fasolka po bretońsku - przepis


Czas przygotowania (bez moczenia fasoli): 1 godzina i 25 minut.

17 komentarzy:

  1. Smaczna i rozgrzewająca, wygląda ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie fasolke po bretonsku :) Idealne danie na pozna jesien :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, fasolkę często bardzo robię, bo cała rodzina się nią zajada. Następnym razem wzbogacę o czubricę i cząber :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za tym daniem, ale Twoja wersja wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam fasolkę! A ta... obłędna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam fasolki, zjadłabym chętnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Alez bym zjadla taka fasolke ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam, wyszła genialna :) Pyyycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobilam i jest rewelacyjna! :) dodalam i czubrice i wedzona papryke. do tego pita. przepyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Będę dziś robić, mam tylko jedno pytanie - czy fasolę się dodaje razem z wodą? Pewnie nie, ale w innych przepisach widziałam instrukcję, żeby dodać z wodą, wolę więc zapytać. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodę, w której gotowała się fasola, wylewamy, a sos pomidorowy rozcieńczamy świeżą wodą.

      Usuń
  11. Czy fasola może się dłuzej moczyć, nawet 36 h?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy aż tak długo nie trzymałam zamoczonych ziaren. Jeśli już muszą tyle leżakować, to na pewno zmień wodę na świeżą i przepłukuj ziarna na sicie.

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź. Na szczęście długie moczenie nie zaszkodziło fasoli, wyszła przepyszna :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP