Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 20 października 2013

Pancakes wegańskie

Pancakes wegańskie

Dzisiejsza śniadaniowa propozycja skierowana jest do osób będących na diecie wegańskiej lub cierpiących na nietolerancję laktozy i jajek. Puszyste placuszki z dodatkiem jabłek i cynamonu to smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia. Możecie przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Placki wegańskie

WEGAŃSKIE PLACUSZKI
Śniadanie Mistrzów #87

Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka sojowego, ryżowego lub innego ulubionego mleka roślinnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem i cukrem. Dodajemy mleko sojowe, całość mieszamy trzepaczką. Dodajemy cynamon, pokrojone w kostkę i obrane wcześniej jabłko, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, chochelką wlewamy porcje ciasta na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano.


Placuszki bez jajek

Czas przygotowania: 10 minut

15 komentarzy:

  1. Smakowite, wczoraj takie robiłam tyle że z tartym jabłkiem i 1 jajkiem, nie wiedziałam że można bez jajek, teraz już wiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :)
    pancakesy mogłabym jeść bez ograniczeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wegańskie odpowiedniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. boskie! kocham wszelkie placuchy:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskie! Muszę sobie zrobić, bo w wersji wegańskiej jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie ladniutkie! Wygladaja na bardzo delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają na bardzo delikatne i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy15 maja, 2014

    Dzień dobry, mam pytanie, czy mleko sojowe z kartonu też należy zalać ciepłą wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli używasz mleka sojowego z kartonu, to dodajesz do pozostałych składników 1 szklankę mleka. Pomijasz wodę i mleko w proszku.

      Usuń
    2. Anonimowy15 maja, 2014

      Ok, dziękuję za odpowiedź, chciałam się upewnić. :)

      Usuń
  9. Czy cukier puder mogę zamienić na ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają wspaniale! Czy wyjdą również z mąki owsianej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie powinno być problemu. Sama robię wegańskie placki bananowe z mąką owsianą i wychodzą super :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP