Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 1 października 2013

Kasza gryczana z grzybami

Kasza gryczana z grzybami

Raz kolejny spotykam się w kuchni z Karoliną i Edytą.Tym razem przepis do wspólnego pichcenia wybrała Karolina. Padło na kaszę gryczaną z grzybami autorstwa Sophie D. To prosty i nieskomplikowany przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom połączenia kaszy gryczanej i grzybów.

Kasza gryczana z grzybami przepis

KASZA GRYCZANA Z GRZYBAMI

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki leśnych grzybów
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mascarpone lub innego kremowego serka (u mnie bieluch)
  • sól i pieprz do smaku
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby czyścimy (użyłam maślaków), dokładnie myjemy, kroimy w plastry lub na połówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, następnie dodajemy masło. Wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy posiekane grzyby, przesmażamy przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Grzyby doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy połowę wina, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (zajęło mi to około 5-6 minut). Zawartość patelni zdejmujemy na talerz razem z sokami. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i dodajemy łyżkę masła, wrzucamy kaszę, podgrzewamy przez minutę. Dokładamy serek, pozostałe wino, mieszamy do rozpuszczenia sera. Dodajemy grzyby wraz z sokami, delikatnie mieszamy. Jeśli całość będzie dla Was zbyt gęsta, dodajcie chochelkę ciepłego bulion, dzięki temu danie będzie miało bardziej kremową konsystencję.

Kasza gryczana z grzybami

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

11 komentarzy:

  1. Wygląda jak prawdziwe risotto, znaczy się kaszotto :)
    Dziękuję za kolejne bardzo udane wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. z takimi dodatkami, to ja nawet gryczaną zjem ze smakiem:D mmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. A a lubię gryczaną , a z grzybami to już całkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis i pysznie wygląda na talerzu. Domyślam się, że pachnie absolutnie cudownie. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Już mi się to połączenie podoba! Ten dodatek serka nieco mnie zaskoczył, ale widzę po co to. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak leśne grzybki i pyszna, zdrowa kasza!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam i kaszę i grzyby, więc dla mnie połączenie bardzo na tak: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze u Ciebie smacznie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. A za mną chodzi zalewajka z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne połączenie: grzyby i kasza. Czy trzeba czegoś więcej? Zdecydowanie nie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP