Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 19 października 2013

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Ten wypiek podbił podniebienie Połówka. Kwaśna żurawina i obłędnie czekoladowe ciasto idealnie się komponują. Zachęcam Was do upieczenia tego ciasto na weekend. Na pewno nie pożałujecie.

Ciasto z czekoladą i żurawiną

CIASTO CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ
Słodka Sobota #17

Składniki (na okrągłą formę 20 cm):
[przepis własny]
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady (u mnie z dodatkiem orzechów)
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g świeżej żurawiny
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, dodajemy stopniowo lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, miksujemy. Dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jest gotowe, kiedy patyczek wbity w środek ciasta jest suchy po wyciągnięciu. Studzimy na metalowej kratce. 

Ciasto czekoladowe z żurawiną przepis

Czas przygotowania: 1 godzina

24 komentarze:

  1. Mmm, wygląda bosko! Robiłam brownie z curdem żurawinowym, i było naprawdę dobre, więc już sobie wyobrażam smak Twojego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh z takim ciachem to napewno byla slodka sobota! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super ciasto, chyba mi zostanie nadmiar żurawiny to już wiem co zrobię :) A ten dzbanuszek - CUDO!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia. Zdecydowanie przekonałaś mnie do wypróbowania świeżej żurawiny w wypiekach. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, ale bym zjadła takie ciacho...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie i wierzę Ci na słowo, że to połączenie może być naprawdę dobre :) z chęcią wypróbuję - najpierw tak "dla siebie", a jeśli mi zasmakuje może na moją parapetówkę na koniec miesiąca? :)

    pozdrawiam!
    K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam wczoraj po nocy i niestety wyszło marnie. Przede wszystkim dlatego, że za tortownicę uznałam tą dla mnie standardową, która okazała się dużo za duża i moje ciasto ma 1,5cm :( (jakiej Ty użyłaś??). Do tego żurawina suszona, bo nie wiedziałam gdzie dostać świeżą... zrobię jeszcze jedno podejście chociaż dla mnie jest to ciacho zbyt czekoladowe;)

      Usuń
    2. nie podpisałam :)
      K.

      Usuń
    3. K.- rozmiar tortownicy masz w przepisie (w nawiasie obok składników)- 20 cm. Zapewne piekłaś w 26 cm. Świeżą żurawinę powinnaś teraz kupić bez większych problemów. Ja kupiłam w osiedlowym warzywniaku. Czekoladowości odmówić temu ciastu nie można :D

      Usuń
    4. linijki "Składniki (na okrągłą formę 20 cm):" nie dojrzałam, od razu patrzyłam na składniki i wykonanie :(( trudno, może uda mi się następnym razem! na pewno spróbuję.
      za żurawiną muszę się rozejrzeć, u mnie osiedlowe warzywniaczki po pracy są już pozamykane i zostają mi markety tylko.

      K.

      Usuń
    5. W marketach może być ciężko dostać świeżą. Zawsze zamiast żurawiny możesz dać inne kwaśne owoce, które nie mają zbyt dużo soku. Z suszoną żurawiną ciasto byłoby za słodkie. Daj znać, jeśli powtórzysz wypiek.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Malwinna

      Usuń
    6. Wspomniana parapetówka już jutro więc to ciacho pozostawiam w kategorii "do dopracowania", a zamiast niego zaserwuję tort czekoladowy z wiśniami i muffinki jogurtowo-bananowe.
      Jak tylko spróbuję po raz kolejny na pewno dam znać :)

      K.

      Usuń
    7. W takim razie życzę udanej imprezy :)

      Usuń
  7. O widzę,że Ciebie też czeko szał dopadł :) U mnie też będzie niedługo ciasto czekowadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, że Połówek wcinał równo i do zdjęć ostały się tylko 2 kawałki :)))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma u mnie w sklepach świeżej żurawiny :( Jaka szkoda, bo ciasto wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. czy mrożoną żurawinę mogę użyć ? najpierw rozmrozić ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, czy zamiast czekolady mlecznej, można użyć deserowej?

    Pozdrawiam,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy z dwóch porcji ktoś piekł?
    Czas pieczenia ten sam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od wielkości formy. Polecam skorzystać z przelicznika foremek (dostępny w sieci na wielu stronach). Myślę, że najlepiej byłoby użyć formy tortowej 26 cm i piec do suchego patyczka. Czas być może bedzie podobny.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->