Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 18 września 2013

Pisto


Pisto

Jakiś czas temu prezentowałam Wam kilka  gulaszy warzywnych: gruzińskie adżapsandali, włoską ciambottę i francuskie ratatouille. Teraz przyszła kolej na hiszpańskie pisto. Istnieje bardzo wiele wersji tej potrawy. Ja swoją oparłam na cukinii, bakłażanie, papryce i pomidorach. Całość doprawiłam octem sherry oraz wędzoną papryką. W wielu wersjach pisto podawane jest wraz z sadzonym jajkiem. Jeśli więc w swojej diecie dopuszczacie produkty odzwierzęce, możecie tę potrawę podać z kilkoma jajkami. Pisto jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakuje razem z kromką świeżego pieczywa. 

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Pisto przepis

PISTO
(HISZPANIA)
Zielona Środa #14

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 2 cebule, obrane, pokrojone w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 bakłażan (300 g)
  • 2 cukinie
  • 1 zielona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 4 duże pomidory (1 kg), obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka octu sherry
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Bakłażana kroimy w plastry, każdy plaster na 4 części. Cukinię kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy kilka minut, aż lekko się zrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy mieszając przez 1 minutę. Następnie dodajemy papryki, smażymy kolejne 3 minuty. Na patelnię wrzucamy cukinię, bakłażana i pomidory, 4 łyżki posiekanej natki, dodajemy ocet, całość lekko solimy. Przykrywamy pokrywką, dusimy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką (jeśli używamy) i cukrem do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Pisto

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy:

  1. Człowiek się ciągle uczy;-) Nigdy nie słyszałam o pisto:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pisoto? kurcze, nie wiedziałam o takim czyms, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najs :) Muszę kupić tę wędzoną paprykę, bo już kilkakrotnie mi się przewinęła w interesująccyh przepisach. Bardzo ciekawi mnie jej smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ja ją uwielbiam, ma świetny smak.

      Usuń
  4. Czy jak bakłażana smażymy to nie trzeba najpierw posolić/odsączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz posolić, zostawić na kilkanaście minut na durszlaku, przepłukać i osuszyć. Szczerze mówiąc, mam wrażenie, że do nas często trafiają kiepskiej jakości bakłażany, bo niejednokrotnie nie ma różnicy w smaku pomiędzy tymi nasolonymi, a tymi od razu smażonymi. Fakt, te nasolone troszkę mniej chłoną tłuszczu.

      Usuń

TOP