Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 4 sierpnia 2013

Ciasto z malinowym curdem i bezą

Ciasto z bezą przepis

W tym roku staram się wykorzystywać sezon na letnie owoce. Do tej pory prezentowałam Wam już kilka curdów z ich wykorzystaniem. Teraz przyszła kolej na łatwe ciasto z dodatkiem malinowego curdu. Oczywiście możecie do jego przygotowania użyć innego curdu lub też zastąpić go gęstą konfiturą lub dżemem. Połączenie ciasteczkowego spodu, słodkiego malinowego kremu i lekkiej bezy jest niezwykle smaczne. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Ciasto z malinowym curdem i bezą

CIASTO  Z MALINOWYM CURDEM I BEZĄ

Składniki:
[przepis własny]
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • malinowy curd (około 5 łyżek)
  • beza: 3 białka, 120 g cukru pudru
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miksujemy. Wlewamy ekstrakt, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy. Kwadratową formę o boku 22 cm wykładam papierem do pieczenia (możemy też użyć okrągłej formy o średnicy 20-22 cm). Do formy przekładamy ciasto, wygładzamy łyżką. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto studzimy na kratce. Przygotowujemy bezę. Białka miksujemy, kiedy podwoją swoją objętość dodajemy stopniowo cukier puder. Miksujemy do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Na ciasto nakładamy curd, rozsmarowujemy. Całość przykrywamy bezą, wygładzamy wierzch. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Gotowa beza będzie lekko zrumieniona i sprężysta. Jeśli chcecie otrzymać bardziej chrupiącą bezę, pieczcie ciasto przez kolejne 5 minut. Ciasto studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostygnięciu.

*zamiast malinowego curdu możecie użyć lemon curdu, truskawkowego curdu lub jagodowego.

Ciasto z malinowym curdem i bezą

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

14 komentarzy:

  1. wygląda świetnie:) dla mnie pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie, idealne na spotkania z przyjaciółmi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dziś nie jadłam niczego slodkiego- masakra! Pojadłabym Twojego ciacha z czereśniowym curdem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie, jak ten curd musi smakować...<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciacho! Pyszne wykorzystanie malinowego curdu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Magiczna kosteczka, zabieram ją ze sobą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten Twój malinowy curd chodzi za mną, kiedy go ujrzałam u Ciebie po raz pierwszy...;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. poezja:) raj dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To idealne ciasto dla mojej mamy, bo z bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Curd wygląda prawie jak budyń czekoladowy :). Głęboki kolor. Pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie "miekkie" ciasta przypominaja mi dziecinstwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wyglada! I jeszcze ta puchata beza... Nie sposob sie nie zakochac.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP