Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 14 lipca 2013

Pasta z pieczonej papryki i fety

Pasta z pieczonej papryki i fety

W piątek po raz kolejny organizowałam wieczór filmowo-kulinarny. Tym razem naszym państwem przewodnim była Grecja. Shinju podzieliła się ze mną przepisem na grecką pastę htipiti. Miałam ją podać jako przystawkę w piątkowy wieczór, jednak ostatecznie przygotowałam ją dopiero wczoraj wieczorem na dzisiejsze śniadanie. Pasta jest rewelacyjna, lekko pikantna i kremowa. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa lub składnik farszu do naleśnikowych roladek. 


Pasta z pieczonej papryki przepis

 PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I FETY
(GRECJA)
Śniadanie Mistrzów #58

Składniki:
[źródło: Kevin]
  • 120 g sera feta
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 60 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Paprykę kroimy na pół, pozbywamy gniazda nasiennego, czyścimy. Układamy na blasze skórką to góry, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem), pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka papryki ściemnieje i pomarszczy się. Paprykę przekładamy do foliowego woreczka, zamykamy, odstawiamy na 10 minut (ułatwi to zdjęcie skóry z papryki). Otwieramy woreczek, wykładamy paprykę, obieramy. Kroimy w kostkę. W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami) umieszczamy wszystkie składniki, miksujemy na gładką pastę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, wówczas dolewamy odrobinę oliwy z zalewy od pomidorów. Podajemy z pieczywem. Ja pastę podałam do chlebków z patelni, świetnie będzie też smakować na grzankach z bagietki. 


Pasta z pieczonej papryki i fety

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

27 komentarzy:

  1. Musi być bardzo smaczna ;-)
    A, że lubię i fetę i paprykę, to przepis zapisuję! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. pasta jest świetne !! z chęcią bym posmarowała sobie nią pieczywko ;D
    miłej niedzieli ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Muszę wypróbować ten przepis, ale zdecydowanie bardziej wolałabym właśnie z tymi chlebkami ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym, oj zjadłabym...i żeby ktoś dla mnie przygotował ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję się mocno skuszona. Postaram się jak najszybciej wypróbować, bo kusi!
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię greckie klimaty. To są zdecydowanie moje smaki.

    Z pozdrowieniami,
    E.

    P.S. Piękny nóż ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak, prawie jak grecki ajwar :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno skorzystam z tego przepisu wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę, że taka pasta przypadła Ci do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze raz dziękuję Ci, że napisałaś mi o tej paście :)

      Usuń
  10. Mnie ta pasta również przypadła do gustu, zwłaszcza że przepis pochodzi z Grecji, a Grecję wielbię ponad wszystko :)

    Pozdrowienia,

    A.

    OdpowiedzUsuń
  11. Te zdjęcia to moi faworyci. Pięknie i z pewnością pyszne. Malwino, ale banerek też pięknie sezonowo malinowy. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysł. Ostatnio mam plan na pasty, więc Twoja będzie na pewno w jakiś sposób inspiracją dla jakiegoś przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapisałam do wypróbowania :) Sądząc po składnikach musi być bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z chęcią wypróbuję :) Ile tak przeciętnie pasta może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zniknęła w jeden dzień. Myślę, że do 3 dni może stać w lodówce. Jeśli nie masz pewności, że zużyjesz ją w tym czasie, przygotuj pastę z połowy porcji.

      Usuń
  15. Witam serdecznie. chciałabym prosić o wytłumaczenie pomidorów w zalewie...
    Czego konkretnie szukać w sklepie? Czy chodzi o suszone? :-) Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karino, chodzi o suszone pomidory w zalewie z oliwy lub oleju. Kupisz je w każdym większym sklepie.

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń
  16. Właśnie zrobiłam. PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniała pasta podobnie jak większość przepisów :-) przerobiłam Grecję teraz będą kolejne :-)) jak już uda mi się utworzyć swoją stronę to podzielę się swoimi pomysłami :-)
    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam.....niebo !!!!!! Cudowny smak :) Szkoda,że nie można załączyć zdjęcia:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wysłania zdjęcia mailowo lub przez Fb. Mamy oddzielną zakładkę ze zdjęciami czytelników :)

      Usuń
  19. Bardzo fajny przepis. Smak i zapach niezrównany i najważniejsze nie oszczędzać na jakości składników

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudownie smaczna! Hit letnich przyjęć

    OdpowiedzUsuń

TOP