Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 3 lipca 2013

Fasolada

Fasolada przepis

Fasolada to nic innego jak grecka zupa pomidorowa z dodatkiem białej fasoli. Jest nie tylko smaczna, ale i niedroga. Kiedy pojawią się pierwsze pomidory w szklarni Mamy zapewne powtórzę ją jeszcze raz. Zachęcam Was do zakupienia ziarna białej fasoli, namoczenia jej przez całą noc a kolejnego dnia ugotowania do miękkości. Ja gotuję zawsze większą ilość warzyw strączkowych a następnie wykorzystuję je jako dodatek do sałatek lub kotletów. Do gotującej się fasoli często dokładam mały listek laurowy i kilka gałązek świeżego cząbru. 

Fasolada

FASOLADA
Zielona Środa #4

Składniki (na 4 mniejsze porcje):
[przepis własny]
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 większe lub 4 mniejsze młode marchewki
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 450 g białej fasoli, ugotowanej
  • natka pietruszki do posypania
  • do podania: świeże pieczywo
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Seler i obraną marchew kroimy w mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy selera oraz marchew, smażymy kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy bulion, passatę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez około 20 minut lub do momentu, kiedy marchew będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładamy fasolkę (odsączoną) i podgrzewamy przez 3 minuty. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką. Podajemy ze świeżym pieczywem.

*Do fasolady zamiast gotowej passaty możecie dodać świeże pomidory (należy je sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić nasion i miąższ posiekać w kostkę a następnie dodać na etapie smażenia warzyw).

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, ładny kolorek:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorową lubię, fasolę też, więc to zupa idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Robilam kiedys z przepisu Gordona i bardzo nam smakowala. Musze zrobic ja po raz kolejny :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię fasolę, więc bardzo mi się podoba to danie ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. a moze byc wywar miesny?

    OdpowiedzUsuń
  6. moje ulubione greckie danie :-) w Grecji robi się to bez mięsa, bez miesnych wywarów

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP