Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 21 kwietnia 2013

Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami


Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ryżu. Do jej przygotowania użyłam mieszanki ryżu parboiled z dzikim i czerwonym. Połączenie suszonych pomidorów, mozzarelli i oliwek powinno praktycznie każdemu przypaść do gustu. Sałatka jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Sprawdzi się jako śniadanie, przystawka na spotkaniu ze znajomymi czy kolacja. 

Sałatka z ryżem i oliwkami przepis

SAŁATKA RYŻOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Śniadanie Mistrzów #26

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 3-4 duże suszone pomidory z zalewy, posiekane
  • 60 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych 
  • kilka dużych listków bazylii, posiekanych 
  • około 10 oliwek (użyłam zielonych), przekrojonych na pół 
  • dressing:  2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W misce umieszczamy ryż, pomidory, mozzarellę kapary, bazylię i oliwki. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekany, rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę i oregano. Całość dokładnie ucieramy łyżeczką do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Całkowity czas przygotowania (w przypadku ugotowanego wcześniej ryżu): 10 minut.

Więcej inspiracji śniadaniowych znajdziecie w dziale

9 komentarzy:

  1. Wyglada nieziemsko! Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że to również świetny przepis na zabranie ze sobą zdrowego i sycącego posiłku do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj-pięknie i smacznie tu u Ciebie.Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny.Ja u Ciebie zostaję na dłużej.Miłej i słonecznej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  4. I do pudelka na lunch sie nadaje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja sałatka zrobiła furorę na moich wczorajszych urodzinach. Gościom tak smakowała, że rozbierali ja na składniki pierwsze ;)
    Robię ją z brązowym ryżem i oprócz dresingu dodaję ociupinę zalewy z suszonych pomidorów.
    Na stałe weszła do spisu moich ulubionych sałatek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, cieszę się, że sałatka przypadła Ci do gustu :)

      Usuń
  6. mozarella biala czy zolta????

    OdpowiedzUsuń
  7. Prostota wykonania, genialny efekt końcowy. Dziękuję za przepis!
    Dominika

    OdpowiedzUsuń

TOP