Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 21 lutego 2013

Tajska zupa z ryżem (Kao Tom)

Zupa z ryżem przepis

Ta zupa, autorstwa Kena Homa, od razu wpadła mi w oko. Szybka w przygotowaniu, gotuje się dosłownie chwilkę, do tego można do niej wykorzystać ryż, który został nam z obiadu. Jeśli bierze Cię choroba, zrób ją czym prędzej. Idealnie też rozgrzewa w chłodny zimowy dzień. 

Tajska zupa z ryżem

TAJSKA ZUPA  Z RYŻEM (KAO TOM)

Składniki (na 4 porcje):
  • 100 g ugotowanego ryżu 
  • 1,2 l bulionu drobiowego lub rosołu
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanego czosnku
  • do przybrania: 2 dymki pokrojone na cienkie paseczki, 1 łyżka korzenia imbiru pokrojonego na cienkie w paseczki, 1-2 czerwone chili pokrojone w cienkie podłużne paski
W garnku umieszczamy bulion i ryż. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy sos rybny i doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez 5 minut. Na patelni smażymy czosnek przez około 20 sekund, aż lekko się zrumieni i będzie chrupiący (uważajcie aby go nie przypalić, będzie wówczas gorzki). Odsączamy go z tłuszczu na ręczniku papierowym. Zupę rozlewamy pomiędzy 4 miseczki, posypujemy czosnkiem i przybraniem.

Całkowity czas przygotowania: 7 minut.

Przepis dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni. 
(Ken Hom- Łatwa kuchnia tajska

9 komentarzy:

  1. zawsze chciałaś przyrządzić coś z kuchni azjatyckiej, może teraz się uda :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam nic tajskiego chyba;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbuję się zebrać w sobie na zrobienie pewnej tajskiej i nie potrafię. Twoja wygląda niezwykle apetycznie. Zresztą co tu mówić jesteś w tym specjalistką

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem Ci, że takie szybkie przepisy u mnie szczególnie mają wzięcie:) Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ekspresowa pychota! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. bulion z kostki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostek akurat u mnie nie uświadczysz :) Gotuję co 4-5 dni świeży bulion. Najczęściej warzywny albo właśnie drobiowy.

      Usuń
    2. Postaram się wkrótce zamieścić na blogu przepisy na podstawowe buliony. Być może komuś się przydadzą.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->