Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 23 lutego 2013

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami przepis

Jako dziecko uwielbiałam ucierane ciasto z dodatkiem jabłek. Ten banalny w przygotowaniu wypiek zawsze mnie zachwycał i mogłam go jeść bez końca. Z jego przygotowaniem poradzi sobie praktycznie każdy, należy jednak pamiętać, by wszystkie użyte składniki były  w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie łatwo o zakalec w cieście. Zamiast jabłek możecie użyć innych sezonowych owoców, np. gruszek.

Ciasto z jabłkami przepis


CIASTO Z JABŁKAMI

Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):
[inspiracja]
  • 125 g miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 małe jabłka
  • do posypania:cukier puder
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując. Wlewamy ekstrakt, mieszamy. Dodajemy na zmianę mąkę i mleko w 3 turach (zaczynając od mleka i kończąc na mące). Ciasto miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch przy pomocy łyżki. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w półplasterki. Układamy je na cieście. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut lub do suchego patyczka (moje ciasto piekło się przez 50 minut). Najlepiej sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, wbijając w jego środek drewniany patyczek. Jeśli nie ma na nim śladów ciasta, wówczas jest ono już opieczone. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

*w ciastach ucieranych łatwo o zakalec. Aby go uniknąć, należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Całkowity czas przygotowania: 55 minut.


Placek z jabłkami przepis


16 komentarzy:

  1. Często mama mi piecze z jabłkami mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko z jabłkami jest pyszne, a to ciasto wygląda obłędnie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. PS. Prześliczny widelczyk! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak prawdziwy smak dzieciństwa :) piękne zdjęcia :) zapatrzyłam się

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tez zawsze kochalam ucierane ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubię takie ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wygląda:) uwielbiam ciasta szarlotkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne zdjęcia! No i samo ciasto - na pewno pychota :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  9. lubimy takie bardzo, bardzo, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. smak dzieciństwa, nabrałam ochoty na jeden z kawałków który Ci został

    OdpowiedzUsuń
  11. szybkie i smaczne ciacho z jabłkami ,które uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Malwi mi też dzieciństwo kojarzy się z jabłecznikiem, ale u mnie akurat na kruchym cieście ....takie ucierane ciasta też uwielbiam:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wszystko co z jabłkami...ależ kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja uwielbiam wersję ze śliwkami, moja Mama często takie cudo piekła :)
    Twoje wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A jeśli chciałabym upiec je w tortownicy 22cm to czy powinnam zwiększyć jakoś składniki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwa centymetry do niewiele, więc możesz piec bez zmian w proporcjach (sprawdź tylko wcześniej patyczkiem ciasto, będzie niższe więc może upiec się szybciej).

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->