Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 23 stycznia 2013

Rolmopsy z ogórkami i papryką

Rolmopsy śledziowe przepis

Jak już większość z Was zauważyła, ryby goszczą w mojej kuchni niezwykle rzadko. Wyjątkiem są śledzie, które Połówek bardzo lubi. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są idealną przekąską podczas zakrapianych spotkań ze znajomymi. Myślę, że przepis na rolmopsy przyda się Wam szczególnie teraz w okresie karnawału. 

Rolmopsy z ogórkiem przepis


ROLMOPSY Z OGÓRKAMI I PAPRYKĄ

Składniki:
  • pół kg płatów śledziowych
  • 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • kilka małych ogórków kiszonych, pokrojonych na ćwiartki
  • zalewa: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka nasion gorczycy, 1 liść laurowy,  pół łyżeczki ziaren różowego pieprzu, 1 duża szalotka (posiekana w półplasterki)
Śledzie zalewamy wodą, moczymy przez godzinę, co jakiś czas zmieniając wodę (jeśli śledzie będą w dalszym ciągu za słone, moczcie je dłużej). Płaty płuczemy, osuszamy. Na każdym płacie układamy kawałek cebuli, ogórka, papryki. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Przygotowujemy zalewę.   Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia. Zalewę zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Rolmopsy układamy w słoiku lub pojemniku do przechowywania żywności, zalewamy marynatą. Pojemnik zamykamy i odkładamy do lodówki. Po około 4 dniach rolmopsy są gotowe do jedzenia.

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut



Rolmopsy z papryką przepis

Polecam Wam także przepis na rolmopsy z musztardą. 

8 komentarzy:

  1. bardzo ladne i estetyczne danie, a sledzie smaczne wszyscy to wiemy ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne takie rolmopsy i do tego jeszcze na ostro :)super

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie poczęstowałabym się takim rolmopsem...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie ryby goszcza czesto, ale sledzie juz niekoniecznie. Sama nie wiem, czemu. Te rolmopsy wygladaja apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->