Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 8 grudnia 2012

Ekstrakt kawowy

Ekstrakt kawowy przepis

Ekstrakt kawowy nastawiłam jakieś 2 miesiące temu. Odłożyłam go do szafki i zupełnie o nim zapomniałam. Ostatnio przy okazji świątecznych porządków odkryłam mały słoiczek z czarnym aromatycznym płynem. Będzie idealnym dodatkiem do ciast i ciasteczek. Prawdziwa gratka dla wielbicieli kawowych wypieków. 


Polecam Wam także przepis na domowy ekstrakt z wanilii

Ekstrakt do ciasta przepis

EKSTRAKT KAWOWY

Składniki:

  • 2 czubate łyżki świeżych ziaren kawy
  • 100 ml wódki
Ziarna kawy siekamy ostrym nożem. Umieszczamy w butelce lub słoiku, zalewamy wódką. Zakręcamy i odkładamy w chłodne i zacienione miejsce na około 5 tygodni. Po tym czasie ekstrakt jest gotowy do użycia. 


Esencja kawowa przepis

Czas przygotowania: 5 minut

16 komentarzy:

  1. Taki ekstrakt to świetna sprawa :) Uwielbiam aromat kawy w tak wielu aranżacjach, że taka buteleczka zdecydowanie by mi się przydala.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, naleweczkę też kawową polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O waniliowym słyszałam, ale o takim jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie taki ekstrakt to moje smaki. Wszystko co z kawą trafia w mój gust:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudny! Musi wspaniale pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow to cos dla mnie:) Ja bez kawy ani rusz a wszelkie wypieki z jej dodatkiem po prostu uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Boskie zdjecia! A taki ekstrakt to kapitalna rzecz. No i latwiejsza w uzyciu niz kawa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam taki ekstrakt..idealny do wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Malwinko,
    to jest świetna myśl!
    Dzięki za ten przepis - wykorzystam go z pewnością.

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na taki ekstrakt domowej roboty. Kupuję! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakbym sobie taki zrobiła, to nie oderwałabym się od butelki i ciągle bym wąchała ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. z kawą nie próbowałam, ale ja często robię taki cytrynowy i waniliowy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Koniecznie muszę zrobić. Uwielbiam ekstrakty jako dodatki do ciast i deserów, a nie zapachy do ciast popularne w naszych sklepach i kuchniach.
    Kawowego zdecydowanie brakuje w mojej spiżarni.
    Pozdrawiam gorąco Ilona

    OdpowiedzUsuń
  14. Kawy nie lubię ...takiej do picia, ale w wypiekach uwielbiam:) .... cudowny zapach musi mieć taki ekstrakt:) pozdrawiam Malwi:)

    OdpowiedzUsuń
  15. czy te ziarka wyjmujemy po tych 5 tygodniach ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto ekstrakt przecedzić przez sitko po tym czasie, aby pozbyć się wszelkich drobinek kawy.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->