Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 24 sierpnia 2012

Wake-Ewa, czyli fasolka po nigeryjsku


fasolka po nigeryjsku

Jakiś czas temu przeglądając przepisy pochodzące z kuchni afrykańskiej natrafiłam na sporą ilość potraw z wykorzystaniem warzyw strączkowych Jako pierwszą postanowiłam wypróbować fasolkę czarne oczko w pikantnym sosie pomidorowym z tymiankiem. Połówkowi danie bardzo smakowało, tym bardziej, że za sprawą sporej ilość chili jest ogniste w smaku. Razem ze mną Wake-Ewa przygotowali także Irenka z Andrzejem. 

Przepis dodaję do akcji Z widelcem przez Afrykę.

fasolka po nigeryjsku

WAKE-EWA (NIGERIA)


Składniki (na 4 porcje):
[źródło]
  • 500 g ugotowanej fasolki czarne oczko
  • 1 duża cebula
  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • łyżka chili w proszku
  • łyżeczka cukru (lub więcej, jeśli pomidory są mocno kwaśne)
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania - świeże pieczywo (w oryginalnym przepisie ryż)


fasolka po nigeryjsku


Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, siekamy. W kielichu blendera umieszczamy pomidory i połowę cebulki, miksujemy na gładką masę. Dodajemy kolendrę, cukier, chili i tymianek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, szklimy pozostałą cebulę. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 20-25 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy fasolkę, podgrzewamy 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.





32 komentarze:

  1. Dzięki za wspólne gotowanie i inspirację do zakupu kilku słoiczków z fasolką czarne oczko;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow ,ciekawy przepis ... zazwyczaj jadamy po bretońsku ,ale w takiej wersji jeszcze nie było .. smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię fasolkę w każdym wykonaniu:) Ta robi wrażenie, chętnie bym taką zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  4. mojemu też by smakowało, on lubi bardzo pikantne potrawy ;) ja raczej średnio... wole odpowiednio doprawione, wyraziste w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ostre to i mój chłopak chętnie by zjadł :) ja musiałabym dla siebie zrobić wersję bardziej soft.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe, ciekawe.. jeszcze w takim wydaniu nie jadłam fasolki w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  8. urocza nazwa tej fasolki, piękne zdjęcia, a pikantne potrawy ubóstwiam. Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. Dania z fasolki to dania dla mnie, oczywiście po zmniejszeniu ilości chili bo po 1 łyżce długo nie doszłabym do siebie ;):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz co, mój Połówek stwierdził, że mogłoby być ostrzejsze. Chyba muszę zrobić jakiś detoks jego kubkom smakowym;)

      Usuń
    2. wszystko sie zgadza ,ale olej mosi byc palmowy,no i moja nigeryjska przyjaciólka dodaje szpinak.

      Usuń
  10. Bardzo ciekawie skomponowany przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie dania. apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mówię TAK, przepis dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, szczerze polecam, jeśli lubisz pikantne dania;)

      Usuń
  13. Z chęcią się skuszę na taką fasolkę. Zawsze w domu była tradycyjna, ale ta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobione i zjedzone, było pyszne! Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umieściłam Twój przepis na moim blogu, jeszcze raz dziękuję :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że z niego skorzystałaś;)

      Usuń
  15. smakowicie się zapowiada :D uwielbiam dania tego typu :) koniecznie muszę wypróbować kolejny przepis od Ciebie :) dodaję sobie do listy - teraz trzeba mi tylko jakimś cudem więcej czasu na gotowanie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię czarne oczko :) W pomidorach z tymiankiem i chilli musi być świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne i zdrowe :) dlatego tak bardzo lubię Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fasolkę w każdej postaci pochłaniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Egzotycznie i wygląda, że również bardzo smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda jak afrykańska wersja polskiej fasolki po bretońsku:) A smakuje na pewno świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam fasolkę, muszę wypróbować koniecznie ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ostatnio kupiłam fasolkę czarne oko tak na zaś i dobrze, bo się przyda. Ciekawy przepis, wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. genialnie! W koncu wiem co zrobić z fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Czyli już wiem jak wykorzystam swoją fasolkę ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Fasola, kolendra, tymianek, chili mmmm Na dziś mam inne plany, ale jutro zagości na mym stole!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->