Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 16 sierpnia 2012

Spaghetti z klopsikami po włosku

Spaghetti z klopsikami po włosku

Ostatnio moja Mama przywiozła mi spory zapas pomidorków z naszej szklarni. Tym sposobem w domu znalazło się ponad 8 kg pomidorów, w tym głównie malinowe i żółte. Zdobią one dumnie stół i blat kuchenny, niczym egzotyczne owoce. W kuchni zagościła kuchnia włoska, lekkie pasty na bazie pomidorów, aromatyczne zupy z dodatkiem ziół. Wczoraj przygotowałam ziołowe klopsiki w sosie pomidorowym, które od razu przywodzą mi na myśl słynną scenę z bajki Disney'a. Mimo, że pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dzięki takiemu posiłkowi możemy poczuć, że lato nadal trwa. 

Spaghetti z klopsikami po włosku

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g makaronu spaghetti 
  • 400 g mięsa drobiowego, zmielonego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • łyżka świeżego oregano, drobno posiekanego
  • łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • łyżeczka igiełek rozmarynu, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia klopsików
  • 1 szalotka, posiekana
  • 600 g pomidorów, obranych ze skórki, posiekanych
  • 3 łyżki listków bazylii
  • 1/2-1 łyżeczka cukru (w zależności od tego, jak kwaśne są pomidory)
  • Grana Padano lub parmezan do posypania dania
Spaghetti z klopsikami po włosku


Mięso łączymy z ziołami, słodką papryką, 1 ząbkiem czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Z masy formujemy 16 małych klopsików, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni przez około 10 minut, aż ładnie się zrumienią*. Przekładamy na papierowy ręcznik. 
Przygotowujemy sos. Na patelni smażymy ząbek czosnku i szalotkę przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, cukier, 2 łyżki porwanych listów bazylii. Smażymy przez około 20 minut, aż całość zgęstnieje i odparuje nadmiar płynu. W tym czasie gotujemy makaron al dente (po odcedzeniu nie przelewamy go wodą). 
Kiedy sos zgęstnieje, przyprawiamy go solą i pieprzem, dokładamy klopsiki i podgrzewamy 3 minuty. Sos dokładnie mieszamy z makaronem, rozkładamy pomiędzy 4 talerze i posypujemy startym grana padano i pozostałymi listkami bazylii.

*jeśli chcemy odchudzić potrawę, wówczas klosiki możemy upiec w piekarniku (nie obtaczamy ich w bułce, tylko lekko natłuszczamy oliwą, układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni). Można je także obtoczyć w mące i ugotować w rosole, jak pulpety.
** jeśli masa mięsna nie będzie chciała się kleić, możecie do klopsików dodać klasycznie jajko i namoczoną w mleku bułkę lub suchą bułkę tartą

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.


33 komentarze:

  1. Jedne z moich ulubionych makaronów. Uwielbiam drobiowe klopsiki ;) Trzeba poświęcić chwilę na jego przygotowanie ale warto. Następnym razem spróbuję tak jak piszesz, upiec klopsiki w piekarniku, tak jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię spaghetti, ale za klopsikami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi wczoraj dziadek przywióz od znajomego siatę pomidorów, tzw. bawole serca:D. Dzisiaj był krem z pomidorów, z grzankami, tartym serem i jogurtem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malinowe i bawole serca to moje ulubione;)

      Usuń
  4. jestem zainspirowana i zakochana w tej stronie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja Ci zazdroszczę tych pomidorków:) Moje wszystkie zaraza dopadła:)
    Ale za to dostałam od sąsiadki 2 duże wiadra śliwek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem zasypana śliwkami (dosłownie i w przenośni;-))

      Usuń
  6. Bardzo dawno nie robiłem klopsików do makaronu, a one tak fajnie wyglądają i właśnie przywodzą mi na myśl kreskówki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Yhm tyle pomidorów, coś niesamowitego! Też tak byśmy chciały :-) Piękne zdjęcia. pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki obiadek zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też mieliśmy drobiowe klopsiki dzisiaj na obiad, ale z innym makaronem:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepiej smakuje spaghetti właśnie z klopsikami:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolory są obłędne!!!! Jeszcze nigdy nie jałam klopsików ze spaghetti :) Świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To jest to co lubie, z klopsikami jeszcze nie robiłam ale dobry pomysł...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  14. za spaghetti niestety nie przepadam ,więc nigdy też go nie jem ,ale moi domownicy bardzo lubią ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Spaghetti od zawsze będzie moim ulubionym daniem jeżeli chodzi o obiad, a z takimi klopsikami nie miałam okazji smakować więc przepis w pewnością wędruje do zakładki i w najbliższym czasie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Toz to prawdziwa klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  17. lubie takie obiadki:)pyszne

    OdpowiedzUsuń
  18. Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami zawsze kojarzy mi się z "Zakochanym kundlem". Uwielbiam takie dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie i apetycznie wygląda!
    Pozdrawiamy serdecznie!!!:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo dobry obiad :) moja mama lubi serwować nam podobne pulpeciki :) luby chyba był zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja doszłam do wniosku, że lubię wszystko co po włosku:-)
    Smakowicie wygląda to Twoje danie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tych samych wniosków doszedł ostatnio mój Połówek;)

      Usuń
  22. wiele bym dała,aby móc cieszyć się domowymi,pachnącymi pomidorkami przez cały okrągły rok:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychotka. Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  24. O mniamsiu, coś za mną chodzą klopsiki!

    OdpowiedzUsuń
  25. PO pierwsze lipa z tym drobiem to nie jest wloskie danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że zabrakło "po drugie". Włosi także jadają drób.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->