Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 10 lipca 2012

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Masło orzechowe jest produktem, z którego możemy wyczarować wiele pysznych potraw, począwszy od śniadania, poprzez wytrawny obiad i słodki deser. Ja najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do dań mięsnych, ewentualnie piekę ciastka bądź muffiny z jego dodatkiem. Ostatnio zauważyłam, że na blogu nie zamieściłam ciastek orzechowych, które często piekę w okresie jesienno-zimowym. Są to pyszne  kruche ciastka, które w zaskakującym tempie potrafią znikać. Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. 
Wczoraj w sieci Lidl rozpoczął się tydzień kuchni amerykańskiej. Bardzo lubię ich tygodnie dotyczące różnych kuchni świata, choć przyznaję, że amerykański nie należy do moich ulubionych. O wiele bardziej przypadł mi do gustu tydzień azjatycki, hiszpański, czy też włoski. Jeśli nie macie blendera o dużej mocy i przez to nie jesteście w stanie przygotować sobie domowego masła orzechowego, warto zwrócić uwagę na masło z oferty tygodnia amerykańskiego. Masło to na tle innych produktów z podobnej półki cenowej wypada naprawdę nieźle (zawiera 95% orzechów). Szkoda tylko, że nie jest na stałe dostępne w ofercie sklepu. 

Ciastka z masłem orzechowym

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM (USA)

Składniki (na 20 dużych ciastek):
[przepis własny]
  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i solą. Oba masła miksujemy, aż utworzą gładką i puszystą masę. Dodajemy cukier, miksujemy dalej do połączenia składników. Wbijamy jajko dalej miksując. Dodajemy w dwóch partiach mąkę, ucieramy. Masę wkładamy do lodówki na pół godziny lub dłużej. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na blasze zachowując spore odstępy (ciastka mocno rosną i rozlewają się). Za pomocą widelca lekko je spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-12 minut. Upieczone ciastka będą miały zwarte brzegi i miękki środek. Pozostawiamy je na blasze na kilka minut, aż zaczną twardnieć i przenosimy na kratkę. Przechowujemy je w puszcze do tygodnia czasu. 

*Ciasta możecie urozmaicić dodając do masy 3/4 szklanki groszków czekoladowych lub uprażonych i posiekanych orzechów.
** Jeśli ciasto będzie mocno lepiące obsypcie dłonie cukrem pudrem przed formowaniem kulek, lub zwilżcie   je wodą. To samo tyczy się widelca, którym będziecie spłaszczać ciastka.

Ciastka z masłem orzechowym

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

36 komentarzy:

  1. zgadzam się masło orzechowe sprawdza się w kuchni przy wielu daniach! jest pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. powiem tylko jedno: od lat uwielbiam cały czas tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe ciasteczka są genialne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro znikają w zaskakującym tempie, chyba nie powinnam ich piec, bo pobiłabym rekord w ich zjadaniu :) Wyglądają w zasadzie niepozornie, ale już wyobrażam sobie ich smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak tak tak! Ciasteczka muszą być przepyszne :) Chcę bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  6. narobiłaś mina nie ochoty muszę przyznac ;)
    zobacz nasz pomysł na łososia: http://wildand3.blogspot.com/2012/07/z-serii-obiady-osos-na-zielonej-trawce.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaraz po pracy lece do lidla kupić masło orzechowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, ja chyba też dziś wyląduje w Lidlu po masło orzechowe, bo chodzą za mną od jakiegoś czasu ciastka, ale jakoś do tej pory nie mogłem się zdecydować na żadne, a te zapowiadają się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne ciasteczka, nabrałam na nie ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię takie ciasteczka. i dzięki za info o tygodniu amerykańskim - trzeba się przejść do Lidla :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciastka z masłem orzechowym , u mnie też są , hehe ;)
    zapraszam www.prettystrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. zachęciłaś mnie tymi słoiczkami z amerykańskiego tygodnia. uwielbiam orzechowe masło, ciasteczka na pewno są pyszne, ale ja i tak wolałabym wyjadać ze słoika:-))

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogłabym się żywić wyłącznie masłem orzechowym, a takie ciasteczka uwielbiam z zimnym mlekiem :) Też bardzo lubię tematyczne tygodnie w lidlu, najbardziej zawsze się obławiam jak jest włoski, ale chyba się skuszę na to masło.

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam masło orzechowe :) a już w połączeniu z ciasteczkami...Kusząca propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie w domu takie ciastka zniknęłyby w mgnieniu oka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Serdecznie pozdrawiam
    Słoneczne pozdrowienia na każdy dzień zostawiam
    z dużą dawką uśmiechu i pięknych chwil

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowicie się prezentują, chętnie bym sprawdził ich smak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie wyglądają, u mnie były podobne wczoraj, ale z dodatkiem czekolady jeszcze. Siedzę sobie właśnie i wcinam, potem pewnie będę płakać, wiadomo czemu heh.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam masło orzechowe z Lidla:) .... też zawsze kupuję 2-3 opakowania:) choc mi najbardzisje smakuje te z kawałkami orzechów:) a co do wykorzystywania masła to ja jestem po prostu jego zjadaczem:) Choc pomyśle nad tymi ciasteczkami, bo cudownie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  20. dzięki Malwinko za podrzucenie pomysłu na wykorzystanie masła orzechowego, z pewnością skorzystam wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie zakupiłam!
    Zobaczymy co z tego wyjdzie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu Marysiu!

      Usuń
  22. też jestem fanką tygodni tematycznych w lidlu i na tym amerykańskim kupuję masła orzechowe :).Ciasteczka super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Rewelacyjne masło orzechowe kupiłam już w Lidl i koniecznie muszę wypróbować przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  24. wyglądają pysznie!
    mm tydzien ametykanski w Lidlu? znów wydam worek pieniędzy, podobnie jak w tygodniu chińskim ;p

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja wlaśnie nie przedam za maslem orzechowym, a mam jego caly sloik! Uzywam tylko troszke do tajskiej salatki ogorkowej, wiec zuzycie calego sloika trwa wieczność :) Ale tym razem coś czuje zuzyję go znacznie szybciej ;) dam znac jak wyszly ciastka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie je upiekłam i jedno zjadłam, boszzz jakie dobre. Tylko mam pytanie: moje wyszly duzo ciemniejsze, jaki kolor miał twoj cukier? Moj byl dość ciemny pewnie to od tego.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Cieszę się, że smakowały. U nas zniknęły tego samego dnia, kiedy je upiekłam. Użyłam demerary, ona jest raczej jasna.

      pozdrawiam ;)

      Usuń
  26. Ciasteczka muszą być pyszne, wyglądają apetycznie. ;) Na pewno kiedyś wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  27. Super ciasteczka, wyglądają na bardzo chrupiące, do tego masło orzechowe, pycha, też lubię tygodnie tematyczne w lidlu, czekam już na tydzień meksykański:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Właśnie dziś zakupiłam słoiczek masła orzechowego ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. własnie upiekłam, są przepyszne! i pomyślec, że po prostu szukałam sposobu na utylizacje masła orzechowego, które domownikom nie podeszło...

    OdpowiedzUsuń
  30. pycha, zwłaszcza z czekolada gorzką posiekaną. dziekuje za ten przepis. mimo ze masła orzechowego samego nie lubię to dla tych ciastek specjalnie robię go (z orzeszków prazonych z liedla wychodzi bardzo dobre) od kiedy upiekłam te ciastka po raz pierwszy zeby wykorzystac masło przysłane z usa.

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy można użyć mąki pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak. Dobrze sprawdzi się pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->