Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 4 maja 2012

Meksykański gulasz z kurczakiem

Gulasz z kurczaka

Ten gulasz robiłam jakiś czas temu. Nie podbił on podniebienia mojego Połówka, zapomniałam bowiem, że nie lubi on połączenia piersi kurczaka z pomidorami. Nie miałam pasty chipotle, dlatego zamiast niej użyłam suszonej wędzonej papryki i sosu tabasco. Całość wyszła dosyć pikantna, na pewno przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków. 


Przepis dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 2. 

Gulasz z kurczaka i pomidorów

MEKSYKAŃSKI GULASZ Z KURCZAKIEM

Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Good Food]

  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 małe piersi z kurczaka lub 8 polędwiczek 
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 400 g pomidorów z puszki
  • posiekana natka pietruszki do posypania (w oryginale świeża kolendra)
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania- ryż lub tortille
W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier, wędzoną paprykę i sos tabasco, dokładamy kurczaka, gotujemy przez 20 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Kurczaka wyjmujemy z sosu, za pomocy dwóch widelców dzielimy go na mniejsze kawałki. Wkładamy z powrotem do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy posypany posiekaną natką. 


Czas przygotowania: 25 minut.

25 komentarzy:

  1. Jestem pewna, że ten gulasz jest rewelacyjny. Niestety to pewnie jeden z takich, którego w domu nieprędko zrobię, bo Małżon nie lubi ostrych smaków :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie doskonałe połączenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja uwielbiam kurczaka z pomidorami i ten przepis baaardzo mi pasuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie:) a kurczak z pomidorami- jedno z ulubionych mych połączeń:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostro, ale tak właśnie lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, smakowałoby mi. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyyyyyysznie wyglada!!!!! lubie ostre dania,wiec na pewno by mi posmakowalo :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prowokujesz do rzucenia książkami za okno i zawładnięcia kuchnią. Gulasz koniecznie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja uwielbiam takie polaczenia miesa i pomidorow, bo nadaje miesu soczystosci. Wyobrazilam sobie jak bosko smakuje ten gulasz w oryginale z chipotle i kolendra. No i ossstro, super.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mięso i pomidory to doskonałe połączenie. Nie znam osoby, której by nie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny ten gulasz, lubię pikantne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kurczaka i wszystko co jest z nim związane:) Ten gulasz wygląda bosko, podejrzewam że tak samo smakuje! Polecam również moje pyszne roladki z kurczakiem. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja bym szalała z radości, uwielbiam połączenie kurczaka z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoja połówka ma ciekawe pomysły na smaki, których połączenia nie lubi :) ale co połówka, to inne wymagania, haha. Te mojej są dla mnie jeszcze dziwniejsze. Gulasz wygląda pięknie, gęsty, fajny sos.

    OdpowiedzUsuń
  15. przepis zapowiada sie obiecujaco:) do tego sliczne zdjecia:) nic tylko pedzic na zakupy zeby wszystko czekalo w lodowce na gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Często tu zaglądam i widzę, że wreszcie muszę coś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  17. O tak! Na dobre mięcho to ja zawsze chętna jestem! Piękne, soczyste kolory na zdjęciach! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jako wielbicielka pikantnych dan jestem pewna, ze to byloby cos dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi być pyszna .Lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach, jaki ma piękny kolor. Czasami mam ochotę tylko na taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ale apetyczny gulasz i to w dodatku Meksykański, zapewne pikantny i pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam pytanie... Czy można czymś zastąpić wędzoną papryke i sos tabasco? Chodzi mi tutaj o jakiś zamiennik typu zwykła papryka(przyprawa) zamiast wędzonej. Nie posiadam, tych dwóch składników, a gulasz wygląda tak apetycznie że po prostu muszę go zrobić :) Z góry dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopraw gulasz słodką papryką i chili w proszku lub cayenne. Jeśli kiedyś natrafisz w sklepie na paprykę wędzoną, polecam Ci jej zakup. Nadaje świetnego smaku potrawom.

      pozdrawiam

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->