Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 19 marca 2012

Sałatka meksykańska z ryżem, idealna na drugie śniadanie


Jakiś czas temu pisałam Wam, że nie wyobrażam sobie obiadu bez porcji smacznej surówki. Podobnie mam z drugimi śniadaniami, na które najchętniej jadam sałatki. Ta, którą dziś Wam proponuję świetnie sprawdzi się w pracy, wystarczy zapakować ją do pojemniczka, a przed podaniem wymieszać z dressingiem. Często przygotowuję ją mojemu Połówkowi, tym bardziej, że jest sycąca, ale nie tak ciężka, jak sałatki z dodatkiem majonezu.  W najbliższym czasie postaram się Wam także zaprezentować wegańskie sałatki, które najchętniej jadam ja. 

Przepis dodaję do akcji Peli- Sałatki śniadaniowe. 


SAŁATKA MEKSYKAŃSKA Z RYŻEM 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 50 g ugotowanego ryżu
  • pół małej czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry (użyłam natki pietruszki)
  • pół małej czerwonej cebulki
  • dressing- 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego,  1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ,  pół zielonego chili, pozbawionego pestek i drobno posiekanego  sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy dressing ucierając oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy słodką paprykę, kmin rzymski, czosnek i chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż łączymy z papryką, kukurydzą, fasolą i drobno posiekaną cebulką. Sałatkę zalewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. 

17 komentarzy:

  1. Faktycznie idealna! Sycaca, ale nie ciezka, no i bajecznie kolorowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie sałatki, i ładna, kolorowa i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawde pyszna propozycja! Szczegolnie ten dressing mi bardzo podpasowal:)

    Krysia
    codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobną sałatkę tylko, że z dodatkiem kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna sałatka i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie też poproszę chcociaż małą porcyjkę zapakować do pracy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... sałatki w każdej wersji!
    taka jak ta idealnie by się nadawała jako lunch, a z dodatkiem kurczaka, bez niczego więcej, na obiad z przyjaciółmi. co ty na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako propozycja obiadowa z dodatkiem kurczaka brzmi bardzo smakowicie;)

      Usuń
    2. Już daj sobie spokój z ta padliną, choć raz zjedz zrowo.

      Usuń
  8. Ale kolorowa! Prawdziwa wiosna na talerzu :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny przepis:) chyba kazdy robil podobna tylko w troszke innej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajna! tylko muszę nauczyć się robić dresingi :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest pyszna, robię niemal identyczną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, uwielbiam czerwoną fasolę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nadałam sałatce meksykańskiej swojskiego klimatu kiszonym ogórkiem i majonezem, też smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj zrobię to na obiad. Nie bardzo mogę jeść fasolę, ale tak ją uwielbiam, że cóż trudno się mówi.

    P.S. Fajny blog.

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->