Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 23 marca 2012

Pszenny chlebek z koperkiem


Dziś kolejny przepis z wiosennym akcentem, mianowicie chlebek z dużą ilością koperku. Dla miłośników tego zielonego ziółka to prawdziwy rarytas. Do przygotowania chlebka użyłam koperku suszonego, z jego dodatkiem chleb ma intensywniejszy aromat koperku, prościej się także wyrabia. Jeśli nie macie suszonego koperku, możecie użyć oczywiście świeżego, dodając go tyle, ile uważacie za słuszne. Wiosenne kanapki z sałatą, serem żółtym, warzywami i jajkiem przygotowane na takim chlebku stają się jeszcze pyszniejsze. 


PSZENNY CHLEB Z KOPERKIEM 

Składniki :
[przepis własny]
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 7 g świeżych drożdży
  • łyżka oliwy plus 1 łyżeczka
  • 2-3 łyżki suszonego koperku
Mąkę mieszamy z solą i koperkiem. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki wlewamy drożdże i oliwę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (łatwo się formuje). Przekładamy je do lekko naoliwionej miski, przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy je w podłużny bochenek,  układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do ponownego rośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 stopni. Bochenek oprószamy mąką, nacinamy nożem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-40 minut (mój piekł się jakieś 30 minut). Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 

20 komentarzy:

  1. piękny :) I jaka cudna skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chetnie sprobowalabym tego chlebka np. ze smietankowym serkiem i wedzonym lososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczny chlebek

    OdpowiedzUsuń
  4. hej hej a czy przypadkiem nie zmienilas koloru logo? zapamietalam niebieski:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez kusisz kusisz:) Piekny bochenek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że u Malwinki wiosna w pełni:) przepis na chlebek zapisuję do wypróbowania, bo mój tata uwielbia koperek, więc zrobię mu niespodziankę:) miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo udany, wygląda prawie tak jak te na zakwasie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny wypiek i piękne zdjęcia!:)
    Usciski na dobry weekend :*

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda wspaniale! a koperek nadaje mu z pewnością
    cudownego, wiosennego aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda pysznie i pewnie tak smakuje. Mam jednak pytanie: Czy taka ilość drożdży nie powinna być na 500 gram mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy- 7 g świeżych drożdży jest w sam raz na tę ilość mąki ;)

      Usuń
  11. To coś dla mnie! Uwielbiam koperek a w chlebku jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe pieczywo jest nie do przebicia:). Świetny pomysł z tym koperkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł na dodatek do chleba. bardzo zgrabny bochenek Ci się upiekł

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny chlebek, ostatnio piekłam nawet podobny ze świeżymi ziołami, znalazł się tam też koperek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla mnie po prostu idealny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacja taki świeży chlebek. Nawet widzisz nie wiedziałam, że można taki zrobić bez specjalnego urządzenia do pieczenia chleba.

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->