Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 13 lutego 2012

Trufelki pomarańczowo-kokosowe


Z racji, że już jutro Walentynki chciałabym Wam zaproponować pewne słodkie i szybkie w wykonaniu trufelki, idealne na prezent dla ukochanej osoby. Moje leżą zapakowane i ukryte w zakamarkach wielkiej szafy i czekają, aż jutro powędrują w ręce W. Są mocno pomarańczowe, z delikatną nutką kokosu, całość pokryłam białą czekoladą (przy okazji wie może ktoś z Was, dlaczego moje trufelki mają na powierzchni małe kuleczki niczym piłeczka do golfa?). 


TRUFELKI POMARAŃCZOWO-KOKOSOWE 

Składniki (na 20 dużych lub 30 małych trufelek)

  • 125 g białej czekolady
  • łyżeczka masła
  • 1 pomarańcza
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 70 g herbatników
  • 4 łyżki cukru pudru
  • biała czekolada do obtoczenia
  • czekoladowe serduszka do ozdobienia
Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera. Z pomarańczy ocieramy skórkę i dodajemy do wiórek. Wyciskamy z niej około 4 łyżki soku. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżki soku i dokładnie ucieramy. Do roztopionej czekolady dodajemy wiórki ze skórką, cukier puder i wsypujemy herbatniki. Całość dokładnie łączymy za pomocą dłoni. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy 1-2 łyżki pozostałego soku (lepiej robić to stopniowo). Jeśli będzie zbyt rzadka, wsypujemy odrobinę wiórek. Z masy formujemy 20 większych lub 30 mniejszych kuleczek, które wkładamy do lodówki na około 15 minut lub dłużej (aż stwardnieją). Następnie rozpuszczamy 100 g białej czekolady w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej trufelki. Póki czekolada jest mokra, na wierzchu każdej trufelki przyklejamy czekoladowe serduszko. Trufelki układamy na foli aluminiowej i zostawiamy do stężenia.  Możemy je także obtoczyć w ciemnej czekoladzie, cukrze pudrze lub kakao. 

20 komentarzy:

  1. Ależ ładne są! Idealnie walentynkowe, takie słodziuchne. Muszę kiedys zrobić. Pyszne muszą być. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... trufelki z pomarańczą w tle to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć u mnie pewnie byłyby obtoczone ciemna czekoladą stwierdzam, że prezentują się wspaniale! i na pewno mogą uwieść męskie serce :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam :). Czuję przez monitor jak pachną pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooo ubóstwiam takie pomarańczowe klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A pomyśl jak one świetnie pasuję jako bentowy deser... Czekam na Twoje pierwsze bento...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powierzchnia czekoladek wygląda "golfowo" bo zakwitło na niej masło kakaowe zawarte w białej czekoladzie, podlane sokiem i niezatemperowane. Spójrz na http://www.sekretyczekolady.pl/varia/dlaczego-powinnismy-temperowac-czekolade-jak-to-zrobic/ Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło. Za temperowanie zabiorę się na pewno, ale najpierw muszę wyposażyć się w termometr.

      pozdrawiam

      Usuń
  8. Super trufelki chętnie bym ich skosztowała
    Szukałam wszędzie tych serduszek i mi wykupili :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne :) chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmm, kokosowe pyszności na jeden ząbek. Uwielbiam takie małe słodkie cudeńka :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocze! Wcale nie mialabym nic przeciwko, gdyby ktos mi takie trufelki podarowal...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale śliczne, białe trufelki! Dzięki tym kropeczkom zyskują na oryginalności ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkie pyszne smaki, zamknięte w jednej, małej, niepozornej trufli. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szalejesz moja droga z truflami, co post to lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne są te piłeczki i mają bardzo apetyczne wnętrze :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mhmhmh.. rozkoszny widok..


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP