Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 21 listopada 2011

Hot-dogi z grillowanymi parówkami, cheddarem i sałatką coleslaw


Ostatnio przeglądając kilka zagranicznych stron znalazłam mnóstwo pomysłów na przygotowanie domowych fast foodów. Pośród nich niezliczone przepisy na hot-dogi. Postanowiłam, że co jakiś czas będę prezentować Wam takie fast foody na blogu. W tym przepisie zaciekawiło mnie wykorzystanie grillowanych parówek, które do tej pory gotowaliśmy jedynie w wodzie. Jest to o wiele szybsze rozwiązanie i na dodatek o niebo smaczniejsze. Ważne jest jednak, aby zakupić dobrej jakości parówki (jeśli nie chcemy zostać poparzeni przez pryskający z nich tłuszcz i wodę). Dodatkiem do parówek był intensywny w smaku cheddar i sałatka coleslaw. W najbliższym czasie wypróbuję także inne pomysły, między innymi na hot-dogi z pieczoną fasolą i chili. 



HOT-DOGI Z GRILLOWANYMI PARÓWKAMI, CHEDDAREM I SAŁATKĄ COLESLAW

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 podłużne bułki do hot-dogów
  • 4 parówki
  • 4 plastry sera cheddar
  • kilka ogórków konserwowych 
  • ew. ulubiony sos do hot-dogów, ketchup, majonez, musztarda
  • sałatka coleslaw (przepis poniżej)
Parówki grillujemy z obu stron na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, wkładamy do nich parówki, na nich kładziemy plaster sera i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Podgrzewamy je 3-5 minut, aż bułki będą ciepłe i chrupiące. Na każdym hot-dogu układamy plasterki ogórka i porcję coleslawa. Ewentualnie polewamy ulubionym sosem. 



COLESLAW

Składniki:
[przepis własny]
  • 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • mała cebulka
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Marchew obieramy, ścieramy na tarce (na małych lub większych oczkach). Kapustę solimy, ugniatamy ją dłońmi i odkładamy na 15 minut. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę. Do kapusty dodajemy marchew, cebulkę, ocet i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 
Jeśli chcemy otrzymać mniej kaloryczną wersję, połowę majonezu możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Dla dodania sałatce ostrości, możemy do niej dodać łyżeczkę musztardy. Świetnie smakuje ona także z dodatkiem łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki. 

18 komentarzy:

  1. Dawno nie miałam hot-dogów, takie z chęcią bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. och, domowe, zdrowe i sto razy lepsze!



    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też nigdy nie jadłam grillowanych parówek, ponadto nigdy nie przepadałam za hot dogami, ale na takie bym się skusiła, myślę że są stokrotnie smaczniejsze od zwykłych z budki...

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za hot dogami, ale te wygladaja bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być pycha, też jakiś czas temu robiłam hot dogi ale takie klasyczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. takie domowe hot dogi to jak najbardziej bym zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  7. grillowanych jeszcze nie jadlam :) fajny przepis, zwlaszcza te buleczki z piekarnika, chrupiace... mmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie domowe sa bardzo smaczne. Pysznie wyglądają Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładne te hot-dogi :), ciekawy tarerz

    OdpowiedzUsuń
  10. Takim fast foodem nie pogardzę :) pyszny musi być. A tak z innej beczki polecam parówki Z Szynki Sokołowa, podobno mają 93% mięsa, tak napisano na opakowaniu... w smaku są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podobają, bo jak już mam okazję kupić hot-doga np. na stacji benzynowej to zawsze wybieram wymyślne sosy, w związku z czym dodatek ogórków, sera cheddar i mojej ulubionej sałatki coleslaw to strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  12. oj zjadłabym... ja jeszcze przed śniadaniem jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. A do tego sos czosnkowo-ketchupowy ;-D Mniam!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Łezka się w oku kręci - takie hot dogi to był smak mojego dzieciństwa:) Z cheddarem muszą smakować nawet jeszcze lepiej :) Ech, wspomnienia!

    OdpowiedzUsuń
  15. To się nazywają wypaśne hot dogi.

    OdpowiedzUsuń
  16. Też lubię tę sałatkę, często ją robię, jednym z głównych składników jest cukier puder...

    OdpowiedzUsuń
  17. @Anonimowy- że cukier puder głównym składnikiem- nie zgodzę się. Głównym składnikiem jest biała kapusta. Ale masz rację, bo i ja czasem dodaję podrobinę cukru do tej sałatki. Wszystko zależy od tego jaką mam kapustę (młodszą czy starszą)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

TOP