Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 12 sierpnia 2011

Paluszki z oscypkiem i chili


Zawsze mam ogromny problem z przygotowaniem przystawek dla gości. Te paluszki poleciła mi kiedyś Ewelinka z bloga Lubię to gotowanie. Muszę przyznać, że są rewelacyjne. Robiłam je już kilkakrotnie i zawsze się sprawdzają. Przygotowuje się je bardzo szybko- praktycznie w 25 minut mamy gotową przystawkę. Tym razem robiłam je z oscypka, ale możemy do ich wykonania użyć innego ulubionego sera. Moje nie wyglądają tak zachęcająco, jak u Eve, ale w smaku są wyborne. Serdecznie polecam.

Przepis dodaję do akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni


PALUSZKI Z OSCYPKIEM I CHILI


Składniki (na około 20 sztuk):
[przepis znaleziony u Ewelinki]

  • 85 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 85 g mąki pszennej (dałam typ 650)
  • 45 g miękkiego masła
  • 45 g oscypka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka chili w proszku
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka (użyłam zimnej wody)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • mąka do podsypania blatu
W misce łączymy mąki, sól, dodajemy masło i wyrabiamy jak na kruszonkę. Dodajemy chili i starty na małych oczkach ser. Jajko mieszamy z wodą, odkładamy łyżeczkę, a resztę wlewamy do mąki. Wyrabiamy około 2 minuty. Blat wysypujemy ostrą papryką, ciasto wałkujemy na kwadrat o szerokości 20 cm, smarujemy pozostałym jajkiem, posypujemy chili i kroimy w paski o szerokości 1 cm. Układamy na blasze i pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni. Do paluszków podałam sos czosnkowy. 



25 komentarzy:

  1. Do tej pory raczyłam gości grissini, ale następnym razem, dla odmiany zrobię takie paluszki, bo wyglądają bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. schrupala bym :)
    takich z oscypkiem jeszcze nie jadlam
    i miseczka jaka fajna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Musze kiedyś przygotować taką przystawkę;) O ile oczywiście nie zjem jej wcześniej, niż przybędą goście:) Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, jak Gosia chętnie bym się na nie rzuciła:D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawa propozycja przystawki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł, lubię takie chrupajki

    Pozdrawiam i życzę miłego długiego weekendu
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwi, wyglądają cudownie :) A że się nie kręcą? A czy muszą, skoro smakują tak wspaniale?
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietne..:)) Parę dni temu przeglądałma starą kulinarn a ksiazke i tam znalazłam taki przepis 100g maki, 100g masła,100g sera i przyprawy..zrobiłam wyszły fajne paluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, uwielbiam oscypki. Sądzę, że i te paluszki bardzo by mi zasmakowały, wyglądają świetnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie od paru dni chodzi mi po głowie przepis na ciasteczka z oscypiem (którego mam nadmiar). Twoje paluszki wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! Obecnie przebywam w górach i rozmyślałam co zrobię z oscypka, którego przywiozę ze sobą do domu. Na liście potraw znajdą się więc paluszki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszności! bardzo lubię takie słone przekąski:) pozdrowionka :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne muszą być takie domowe paluszki :D

    OdpowiedzUsuń
  14. jak nie wyglądają tak apetycznie? wyglądają bardzo apetycznie :) ja porywam wszystkie z kubka :P wspaniały pomysł wykorzystania oscypków :) i biały layout na blogu widzę, też ładnie :) pozdrowienia!!

    OdpowiedzUsuń
  15. już zapisane do wypróbowania :) zaserwuję je pewnie na jakimś spotkaniu ze znajomymi... jeśli tylko doczekają gości. ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają świetnie, jutro spodziewam się gości więc już wiem co przygotuję na przystawkę

    OdpowiedzUsuń
  17. paluszki oscypkowe, ale numer!
    podobają mi się, bez dwóch zdań ;]

    OdpowiedzUsuń
  18. u Ciebie zawsze tak oryginalnie i z pomysłem:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo zachęcające te paluszki!

    OdpowiedzUsuń
  20. pochrupalabym bym sobie takie paluszki, wygladaja super:)

    OdpowiedzUsuń
  21. super pomysł na domowe snacki:))) zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetne! Uwielbiam takie pikantne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale świetnie się prezentują! Zjadłoby się;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. przepis juz zapisałam :) Muszą rewelacyjnie smakować! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak widać Twoje pomysły nie mają się wcale ku końcowi..


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->